EU odobrila prodaju dva kukca za ljudsku prehranu

25.01.2023 - 10:06 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Index.hr

EUROPSKA UNIJA je jučer odobrila prodaju ličinka kukca brašnara te kućne zrikavce za ljudsku prehranu.

Još osam zahtjeva čeka odobrenje. Ličinke će se moći prodavati smrznute, osušene, u prahu ili u obliku paste, a zrikavci kao djelomično odmašćeni prah. Mnogim Europljanima nije nešto privlačna pomisao na jedenje kukaca, no oni se u mnogim restoranima diljem svijeta smatraju delicijom te su dio prehrane u više zemalja, od Meksika do Tajlanda.

Većina zagađenja zbog kojeg se zagrijava naš planet dolazi od uzgoja hrane, odnosno od mesne i mliječne industrije. Krave i ovce podriguju staklenički plin metan, a poljoprivrednici uništavaju šume kako bi napravili pašnjake i uzgajali soju, od koje se tri četvrtine daje stoci.

"Niko neće biti prisiljen jesti kukce"

Ako prženi zrikavci i salate od brašnara zamijene odreske i hamburgere, mogli bi biti pozitivan korak u zaustavljanju izumiranja vrsta i suzbijanju klimatskih promjena. U Njemačkoj, primjerice, oko polovice stanovništva planira jesti manje mesa, dok u Sjedinjenim Državama ljudi jedu više mesne hrane, ali zamjenjuju govedinu za manje "zagađivače" poput piletine, piše DW.

Proteini kukaca bi mogli poslužiti kao jeftina alternativa - posebno u prerađenoj hrani. Naime, između 35% i 60% suhe težine insekata sastoji se od proteina. Insekti efikasnije od stoke pretvaraju kalorije iz unosa hrane u one tjelesne. Također se brzo uzgajaju i brzo dobivaju na težini.

"Nitko neće biti prisiljen jesti kukce", napisala je prošloga tjedna Europska komisija na Twitteru.