ANALIZA/OČEKUJE SE KONAČNA ODLUKA NJEMAČKE O SLANJU TENKOVA LEOPARD 2 UKRAJINI: Pogledajte kakvi su to tenkovi

25.01.2023 - 10:34 | Vijesti >> Svijet
Autor: Novi.ba

SAD i Njemačka navodno planiraju poslati tenkove u Ukrajinu, za šta se Kijev nada da će promijeniti odnos snaga na bojnom polju.

Očekuje se da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena objaviti planove za slanje najmanje 30 tenkova M1 Abrams, piše BBC.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je navodno odlučio poslati najmanje 14 tenkova Leopard 2. On bi se trebao obratiti u parlamentu u srijedu ujutro.

Ruski ambasador u SAD-u rekao je da su vijesti "još jedna očita provokacija".

A portparol Kremlja je rekao da ova odluka Njemačke "neće donijeti ništa dobro" i ostaviti "trajan trag" u odnosima s Rusijom.

202e7b56-1888-4e86-bfc0-520f7a1dbb0c

Ukrajinski zvaničnici kažu da im je hitno potrebno teže oružje i kažu da bi dovoljno borbenih tenkova moglo pomoći kijevskim snagama da povrate teritoriju od Rusa.

Ali do sada su SAD i Njemačka odolijevale unutrašnjem i vanjskom pritisku da pošalju svoje tenkove u Ukrajinu.

Washington je naveo opsežnu obuku i održavanje potrebnu za visokotehnološki Abrams.

Nijemci su imali višemjesečnu političku debatu usred zabrinutosti da bi slanje tenkova eskaliralo sukob i učinilo NATO direktnom stranom u ratu sa Rusijom.

Američki mediji izvještavaju da bi najava u vezi sa isporukom Abramsa u Ukrajinu mogla doći već u srijedu, a neimenovani zvaničnici navode da bi moglo biti poslano najmanje 30.

Međutim, tajming ostaje nejasan i moglo bi proći mnogo mjeseci da američka borbena vozila stignu na bojište. Njemački zvaničnici su navodno insistirali da će pristati na transfer Leopard 2 Ukrajini samo ako SAD pošalju i M1 Abrams.

Britanija je već rekla da će poslati tenkove Challenger Two u Ukrajinu.

Poljska - jedna od 16 evropskih i zemalja NATO-a koja ima tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 - pokušavala je poslati vozila u Ukrajinu, ali prema pravilima o izvozu potrebna joj je dozvola Berlina.

230111-polish-leopard-tank-7199854-scaled-e1673459459992

Zapadni tenkovi - uključujući britanski Challenger 2, njemački Leopard 2 i američki Abrams - svi se smatraju superiornijim u odnosu na svoje kolege iz sovjetske ere, poput sveprisutnog T-72. Oni će ukrajinskim posadama pružiti veću zaštitu, brzinu i preciznost.

Ako ukrajinske trupe budu obučene i oružje isporučeno na vrijeme, mogle bi biti ključni elementi svake proljetne ofanzive. Element koji nedostaje za ofanzivne operacije je i dalje vazdušna snaga.

Ukrajina od početka rata traži da Zapad obezbijedi moderne borbene avione. Do sada nijedan nije isporučen.

Iako nije bilo zvanične izjave njemačke vlade, Marie-Agnes Strack-Zimmermann iz liberalne stranke FDP, koja predsjedava odborom za odbranu njemačkog parlamenta, pozdravila je izvještaje.

"Odluka je bila teška, predugo je trajala, ali je na kraju bila neizbežna", rekla je ona, dodajući da će to biti olakšanje "izubijanom i hrabrom ukrajinskom narodu"

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius ranije je rekao da je Berlin dao zeleno svjetlo drugim državama da obuče Ukrajince da koriste tenkove Leopard 2, ali se nije obavezao da će poslati svoje.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak pozvao je u utorak zapadne zemlje da Kijevu daju stotine tenkova.

"Tenkovi su jedna od komponenti za povratak Ukrajine na svoje granice iz 1991.", napisao je on na Telegramu.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Washingtonu, napisao je na Telegramu: „Ako Sjedinjene Države odluče da isporuče tenkove, onda opravdavanja takvog koraka argumentima o 'odbrambenom oružju' definitivno neće imati smisla.

"Ovo bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije."

TENKOVI LEOPARD 2

capture

POSADA: Četiri, jedno više od tenkova koje Ukrajinci koriste trenutno

GLAVNI TOP: Zahtijeva 120 mm NATO municiju

TEŽINA: 67 tona

NAORUŽANJE: Višeslojni kompozitni oklop