Zašto se Rusija suočava sa sve ozbiljnijom nestašicom lijekova, na što sad upozorava i Putin, iako su lijekovi na recept izuzeti iz zapadnih sankcija, a sama Rusija je znatno pojačala vlastitu proizvodnju?

25.01.2023 - 11:28 | Vijesti >> Svijet

Da će zapadne sankcije i trenutačni rat izazvati određene nestašice u Rusiji svakako se moglo očekivati, a sad dolazi potvrda i od strane samog ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je jučer poručio kako se Rusija suočava s nestašicom određenih lijekova unatoč tome što je Rusija pojačala vlastitu proizvodnju, piše Advance.hr.

Lijekovi koji se izdaju na recept izuzeti su s popisa zapadnih sankcija, ali dostava prema Rusiji postaje sve teža zbog niza faktora koji uključuju transport, carinske komplikacije i prepreke te druge restriktivne mjere.

"Došlo je do nestašice nekih lijekova, unatoč činjenici da je proizvodnja farmaceutskih proizvoda u prva tri kvartala prošle godine porasla za oko 22%", rekao je Putin na sastanku s vladinim dužnosnicima. "60% lijekova na tržištu su domaći lijekovi. Ipak, kod nekih lijekova se stvorio deficit, a cijene su porasle", poručio je.

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine, Rusi su požurili napraviti zalihe lijekova.

Rusija također uvozi veliki udio svoje medicinske opreme, poput srčanih stimulatora i uređaja za radioterapiju, iz Europske unije i SAD-a, a njezina ovisnost o Zapadu najviše je izražena kod najkompleksnije medicinske opreme.