OČEKIVANJA OD NOVE VLASTI

Forto: Neće biti teško da novo Vijeće ministara bude bolje od prethodnog

25.01.2023 - 17:06 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto (NS) očekuje da će novi, danas izabrani saziv Vijeća ministara biti bolji od prethodnog i smatra da to neće biti teško postići.

Prema njegovim riječima, prethodni saziv je prilično spustio ljestvicu očekivanja i neće biti teško da novi saziv bude bolji i očekuje da bude bolji.
Na novinarsko pitanje kako komentariše to da se pojedini novi državni ministri dovode u vezu s kriminalnim miljeom, da su neki i pravosnažno osuđeni, Forto je odgovorio da će javnost brzo saznati i ocijeniti ministre. Kako je naveo, iza prethodnog saziva Vijeća ministara ostalo je 650 nagomilanih tačaka.

"Očekujemo da zavrnemo rukave i da radimo", dodaje.

Govoreći o svom resoru, konstatovao je da je Ministarstvo komunikacije i prometa treće po važnosti u integraciji u Evropsku uniju, poslije Ministarstva pravde i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Napomenuo je da je na njegovom resoru da radi ne samo na izgradnji Koridora 5C, već i na razvoju željezničkog saobraćaja, digitalizaciji i elektronskoj identifikaciji.

"Možda sam jedini ministar u ovom resoru koji je učestvovao u izgradnji Koridora 5C, ali me to ne čini ekspertom u svim oblastima. Ove pozicije u ministarstvima su menadžerske pozicije i bitno je da upregnemo struku", zaključio je Forto.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) je nakon izbora novog saziva Vijeća ministara obećala da će ono raditi na poboljšanju životnih uslova.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je s 23 glasa za i 19 glasova protiv dao podršku za imenovanje novog saziva Vijeća ministara. Nije bilo suzdržanih parlamentaraca prilikom glasanja o ovom pitanju.