KANTON SARAJEVO

Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno: Pokrenut ćemo krivične prijave protiv odgovornih za 9. januar!

25.01.2023 - 18:55 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva na prijedlog vijećnice SDA Alme Čengić usvojeni su zaključci o podnošenju krivičnih prijava protiv odgovornih institucija, nevladinih organizacija ali i pojedinaca koji su učestvovali u obilježavanju neustavnog praznika bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Krivične prijave će obuhvatiti i ona lica, udruženja i institucije koje insistiraju na održavanju i opstajanju spomen ploče posvećene ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Vijećnica Čengić je naglasila da je ovaj korak uslijedio nako što Ured visokog predstavnika nije poduzeo nikakve značajne korake da zasutavi neustavnu proslavu kao ni ukloni spornu spomen ploču.

Čengić je istakla: "Vladavina prava je nešto za što vjerujem postoji široki koncezus predstavnika svih političkih subjekata u ovom vijeću, te je odlika koja prati sve koalicione sporazume u zadnjem periodu. Sekundarno smatram da je i dužnost svih institucija u Bosni i Hercegovini pa i Ureda Visokog predstavnika koji je kako zakonodavac tako i instrument njegovog provođenja da doprinesu procesu jačanja pravne države."

Napomenula je javnost da se u navedenim slučajevima radi o apsolutnom negiranju svih žrtava agresije na našu domovinu, slavljenju presuđenih zločinaca, negiranju pravnog poretka kao i mišljenja Venecijanske komisije ali i svih međunarodnih sudova.

Gradsko vijeće je usvojilo navedene zaključke te zatražilo od gradonačelnice da htino i bez odlaganja pristupi podnošenju navedenih krivičnih prijava u ime Grada Sarajeva a po osnovu kršenja članova 145a i 239 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji tretiraju neprovođenje presuda Ustavnog suda ali i negiranje genocida.