ČEŠKA

KO JE PETR PAVEL? Penzionisani general, vjerovatno novi češki predsjednik, koji je 90-ih iz zadarskog zaleđa spašavao francuske vojnike koji su se našli na meti dvostrukog napada hrvatskih i srpskih snaga

26.01.2023 - 00:01 | Vijesti >> Svijet

Ove sedmice, u petak i subotu, održava se drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj, a suočit će se bivši premijer Andrej Babiš i umirovljeni general Petr Pavel koji trenutačno vodi u anketama te je poprilična vjerojatnost da će upravo on postati novi češki predsjednik.

O Babišu se već dosta zna, on je jedan od najbogatijih ljudi u Češkoj, a uz njega se vežu i pojedine korupcijske afere koje on pak odbacuje. Tko je pak bivši general Pavel?

Našoj javnosti mogao bi biti zanimljiv po tome što je sudjelovao u mirovnoj misiji u Hrvatskoj 90-ih godina. Konkretno u siječnju 1993. vodio je jedinicu koja je evakuirala skupinu francuskih vojnika - za tu zaslugu dobio je i francuski vojni križ. Dakako, ta epizoda, koju je Pavel odradio "smireno i profesionalno", navode izvori i svjedoci iz tog vremena, danas mu koristi kao promotivni argument za osvajanje predsjedništva.

No, činjenica da je Pavel svoju karijeru počeo 80-ih kao član Komunističke partije - baš kao i Babiš - ne dopada se nekim češkim glasačima koji su se nadali da će ovog puta dobiti kandidata koji "nije opterećen prošlošću", no to očito nije slučaj.

Operacija u Hrvatskoj 1993.
Što se tiče operacije u Hrvatskoj, dogodilo se to u zadarskom zaleđu, na prostoru Karinskog mora (zatvoreni morski zaljev) gdje se nalazila baza UNPROFOR-a s francuskim vojnicima. Baza se tada našla na meti napada i hrvatskih i srpskih snaga, a evakuacija nije bila moguća zbog ranije srušenog Masleničkog mosta.

Tada su u pomoć opkoljenim Francuzima poslane čehoslovačke snage (zemlja je upravo bila u fazi razdvajanja na Češku i Slovačku) koje je predvodio general Pavel.

U vrlo teškoj operaciji spašavanja Pavel i njegovih 28 vojnika uspjeli su se nekako probiti do Francuza koji su se nalazili na plažama oko Gornjeg i Donjeg Karina. Strpali su ih u transportere i odvezli na sigurno. Dvojica francuskih vojnika poginula su za vrijeme granatiranja.

Nakon misije u Hrvatskoj, Pavel odlazi u BiH gdje nastavlja služiti u UN-ovim mirovnim snagama. Sredinom 90-ih se vraća u Češku gdje djeluje u vojnoj obavještajnoj službi te kao zapovjednik specijalnih snaga.

(advance.hr)