ŽENE NA BALKANU OVO CVIJEĆE OBOŽAVAJU: Ali oprez, otrovno je i STAVITE GA NA BEZBJEDNO MJESTO

26.01.2023 - 11:57 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom

Sobne biljke su važan dIo enterijera, unose toplinu, daju tu potrebnu boju i živost, kako bi prostorija zračila i odisala udobnošću.

Ipak, održavanje sobnih biljaka nije uvijek i svima lak posao. Zato, ako volite da imate sobno cvijeće, a niste vični u njegovoj njezi, birajte ono koje zahtjeva manje pažnje.

Jedna takva biljka, koja spada u kategoriju cvijeća koje se lako održava je i kroton ili kako ga pojedini zovu "Kaput Svetog Josipa".

Riječ je o zimzelenoj, tropskoj biljci, porijeklom sa Malajskog arhipelaga, čija visina može da dostigne i do tri metara, dok kao sobno cvijeće raste do jednog metra visine.
 

kroton-cvece-biljka

Ljepota krotona se ogleda u njegovim listovima i nevjerovatnoj eksploziji boja koja se na njima nalazi, pa tako ne možete na krotonu da pronađete dva, potpuno ista lista! Postoji nekoliko vrsta krotona, koji se međusobno razlikuju po obliku lista i kombinaciji boja, a njegovi listovi mogu da budu uski, duguljasti, ovalni... Ova biljka čak i cvjeta, a njegov cvijet je zvezdastog oblika.

Lako se održava, ali traži određene uslove.
Ipak, kao i svaka biljka i kroton pored svoje nezahtjevnosti i skromnosti, traži nekoliko koraka koje morate da slijedite, kako bi biljka opstala.

Tako da, obratite pažnju na dovoljnu količinu svijetlosti, odgovarajuću temperaturu, pravilno zalivanje, orošavanje, pravilno presađivanje, adekvatnu prihranu, orezivanje listova.