PREDSJEDNIK NAŠE STRANKE

Forto: Trojka u KS ima većinu, svi drugi partneri su dobrodošli, osim SDA

30.01.2023 - 22:41 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina dobila je novi saziv Vijeća ministara. Novi državni ministar prometa i komunikacija je predsjednik Naše stranke i donedavni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto gostujući na TVSA govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

- Jedna smo od rijetkih stranaka koje sve odluke o formiranju vlasti pratimo odlukama organa, tako ćemo i nastaviti - kazao je Forto.

O stavu Naše stranke povodom novih dešavanja na političkoj sceni, odnosno tome da je Osmorka od danas Sedmorka, Forto je rekao:

- Prvo, volio bih da se koalicija zove onako kako sam ja tražio da se zove – Trojka Plus. Mi smo stranke okupljene oko SDP-a koja je najjača stranka u našoj grupaciji, a sve skupa je okupljeno oko Trojke koja se nekako izbriljirala u KS. Mi smo koalicija okupljena oko Trojke i naš stav je da je Trojka stabilna i želimo da ostane stabilna.

Očekuje da će Trojka formirati vlast na federalnom nivou, te ističe da je prioritet formiranje federalne vlade.

Prema nezvaničnim informacijama SDP navodno ide u formiranje vlasti sa Našom strankom, sa SDA, Narodom i pravdom, sa pomakom u Unsko-sanskom kantonu kako bi izbacili NES. Forto je rekao da nema tu informaciju

- Nemam tu informaciju da kreće to formiranje nove većine. Nadam se da toga neće ni doći. Bez obzira na neslaganja naučili smo da si vjerujemo na osnovnim stvarima. Treba malo više povjerenja. Drugi partneri ne stavljaju dovoljno povjerenja – rekao je Forto.

Na pitanje šta se desilo sa Sporazumom, Forto kaže daje Državni sporazum okvirni sporazum.

- To je sporazum sa principima, a federalni sporazum će biti detaljan sporazum sa jasnim mjerama u svim resorima.

Šta ukoliko Stranka za BiH i NES izađu iz koalicije?

- Ne mogu to predvidjeti, pred nama su sastanci i razgovori. Očekujem da svi preuzmemo dio odgovornosti. Građani očekuju promjenu i manje svađe oko pozicija. Žele osjetiti što prije promjenu nabolje i ne žele da nas gledaju kako se svađamo. Očekujem od partnera da svi zajedno krenemo naprijed. Jako je bitno da više vjerujemo jedni drugima i da idemo prema građanima i prema promjeni, a manje je bitno ko će imati koliko ministarstava, ko će koju većinu napadati - naglašava Forto te dodaje da Trojka u KS ima većinu i da su svi drugi partneri dobrodošli, osim SDA, koja će, kako kaže, ostat u opoziciji.

Podijelio je i da je Naša stranka i dalje mišljenja da joj treba pripasti mjesto premijera KS, ali da mandatar još nije poznat.

Što se tiče njegovog prvog poteza kao novof ministra u Vijeću ministara, Forto kaže da trenutno “snima stanja“.

- Jako je puno posla, puno zakona je na čekanju, i u nacrtima i u prijedlozima.