RAT U UKRAJINI, 342. DAN: Kijev pojačava kampanju lobiranja tvrdeći da su im borbeni zrakoplovi neophodni - Zapad se koleba, no može li ponovno doći do velikog preokreta kao i u slučaju tenkova?

31.01.2023 - 07:17 | Vijesti >> Svijet

Iako tenkove koje su im obećali zapadni saveznici Ukrajina još nije ni počela dobivati, iz Kijeva već vode novu kampanju lobiranja tražeći da im se dostave i borbeni zrakoplovi. Jasno, osigurati takvo što bit će teže. Američki predsjednik Joe Biden poručio je kako SAD nema namjeru slati vojne zrakoplove Ukrajini, no, što je neke začudilo, francuski predsjednik Emmanuel Macron ne isključuje takvu mogućnost.

Činjenica jest da je Ukrajina dugo tražila tenkove i svi su je redom odbijali, a onda je došlo do velikog preokreta. Posve je razumljivo da Kijev sada istom taktikom želi pridobiti daljnje naoružanje.

Aktualno:

• Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Francuska ne isključuje slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu, ali je iznio više uvjeta prije nego što bi se mogao poduzeti tako značajan korak.

Upitan na konferenciji za novinare u Haagu razmatra li Francuska slanje ratnih zrakoplova, Macron je rekao da "ništa nije isključeno" ukoliko su ispunjeni određeni uvjeti.

Koji su to pak uvjeti? Macron je rekao da pružanje takve opreme ne bi trebalo dovesti do eskalacije napetosti, ne bi smjelo koristiti se ciljanje ruskog teritorija i ne smije "oslabiti kapacitete francuske vojske".

• Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj, Aleksej Makejev, naglasio je koliko su borbeni zrakoplovi važni u ratu protiv Rusije. "Još nismo tražili od Njemačke borbene zrakoplove", rekao je Makejev za Deutsche Welle. "Ali oni su važni jer su potrebni za obaranje ruskih projektila. Rusija ispaljuje mnogo projektila na ukrajinske gradove i infrastrukturu, a borbeni zrakoplovi dio su ukrajinskih napora da obrani svoj zračni prostor", rekao je.

• Norveška će poslati dio svojih borbenih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje u Ukrajinu "što je prije moguće", možda već do kraja ožujka, rekao je norveški ministar obrane Bjorn Arild Gram.

Podsjetimo, Norveška je među nekoliko europskih zemalja koje su prošli tjedan obećale isporučiti tenkove Ukrajini nakon što je Njemačka dala svoj blagoslov za transfere. Norveška ima 36 tenkova Leopard 2, ali nije rekla koliko će ih isporučiti Kijevu.

• Hrvatski predsjednik Zoran Milanović još jednom je naglasio protivljenje eskalaciji rata u Ukrajini kroz slanje dodatnog naoružanja, a ovog puta su njegove izjave prenijeli i brojni europski mediji. Sasvim očekivano, njegove izjave naišle su na oštru kritiku, što ne iznenađuje imajući u vidu vrlo direktni pro-ukrajinski stav koji dominira europskom politikom i medijima. Unatoč tome Milanović je naglasio kako se protivi slanju bilo kakvog smrtonosnog oružja u Ukrajinu rekavši da se time produljuje rat. Također je istaknuo kako je "ludo" vjerovati da bi Rusija mogla biti poražena u konvencionalnom ratu.

• Tenkovi koje je Britanija odlučila poslati Ukrajini bit će na prvoj liniji prije ljeta, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace. Upitan u parlamentu kada će 14 tenkova Challenger 2 koje je London pristao isporučiti biti raspoređeno na bojno polje, Wallace je rekao: "To će biti s ove strane ljeta ili već u svibnju".

• Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s danskom premijerkom Mette Frederiksen u južnoj ukrajinskoj regiji Mikolajiv. Ističe kako su razgovarali o ruskim napadima dronovima i raketama. Zelenski se također sastao s lokalnim dužnosnicima preispitavši stanje energetske infrastrukture u regiji, načine njezine zaštite i tempo oporavka.

Ukrajina, najnovije:

Rat u Ukrajini, 341. dan: Wagnerovi borci ušli u još jedno naselje pokraj Bahmuta, Kijev tvrdi da se sprema velika ruska proljetna ofenziva te zbog toga traže dalekometne rakete i avijaciju
Rat u Ukrajini, 340. dan: Vode se žestoke borbe za istočni grad Vuhledar, iz Kijeva poručuju kako su uvjereni da će nakon tenkova od Zapada dobiti i napredne vojne zrakoplove
Rat u Ukrajini, 339. dan: Poljska uz Leoparde šalje još 60 svojih tenkova, ali Rusija će gledati uništiti zapadnu vojnu opremu čim ista prijeđe granicu


Izvori: The Guardian | cnbc.com | independent.co.uk | CNN | al-Jazeera