NEW YORK TIMES

Fenomen 'posljednje djevojke' u hororima: Ovo je pet idealnih primjera

Autor: Priredio: Hazim OKANOVIĆ
 

Njeni prijatelji su mrtvi; grozno izgleda; čovjek sa nožem neće da odustane. Upoznajte posljednju djevojku...

Ukorijenjena u kinima, posljednja djevojka, kako je poznata fanovima, je odlučna ličnost koja je ostala da se suoči s ubicom u horor filmu. Uz ovacije iz publike, ona obično pobjeđuje u borbi s oružjem i snalažljivošću, stvarajući purgativan kraj s nasiljem i tamom.

"Želite da ovi tinejdžeri završe na grozan način, ali posljednja djevojka ide protiv toga", kaže Stacie Ponder, pisac bloga horor filma posljednja djevojka. "To je žena koja je na kraju pobjedonosna."

Posljednja djevojka – skoro uvijek bijela, mlada i iskrena – imala je kompliciranu evoluciju u svijetu horor filma gdje dominiraju muškarci. Za neke fanove je odmetnik feminizma, uključujući žene, dok je za druge ličnost seksističke fantazije.

S počecima ranih 1970-ih kao aseksualna "dobra" djevojka, obično s muškim imenom kao što je Chris, preživjela je više sretno nego agresivno.

Idući prema 1984.-oj, kada je "Noćna mora na Elm ulici" (A Nightmare on Elm Street) predstavila provokativnu posljednu djevojku koja je minirala svoju kuću kako bi uhvatila Freddy Kreugera.

Igra se promijenila 1996, kada je "Vrisak" (Scream) istakao posljednju djevojku koja je imala kontrolu i koja je znala šta je posljednja djevojka.

Putovanje kroz vrijeme u novom filmu "Posljednje djevojke" (The Final Girls) uvodi dva nova zapleta: kćerka i majka kao posljednje djevojke i kraj sa suzama u očima.
Koje su ostale posljednje djevojke vrijedne gledanja ove Noći vještica?

Ovo je pet žena koje se ističu i s kojima se ne želite zezati.

 

1 2 3 4 5 6
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: