UŽIVO: Klečavci mole u centru Zagreba. Dočekao ih protuprosvjed: "Pobačaj u Ustav!"

04.02.2023 - 09:11 | Vijesti >> Region

Molitelji danas u 8:30 opet kleče i mole krunicu u centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića. Riječ je o okupljanju ekstremnih katolika, njih nekoliko stotina, koji se okupljaju i dogovaraju kroz više udruga. Ovaj put ih je dočekao protuprosvjed

Na protuprosvjedu se okupilo više desetaka građanki i građana koji nose transparente te skandiraju "Pobačaj u ustav".

Na transparentima protuprosvjednica piše: ''Prave žene nose transparente'', ''Patrijarhat ubija žene'', ''Moja pipica, moja slobodica'', ''Ni državu, ni boga blizu jajnika moga'', "Bez boga, bez gospodara", "Čednost u razmišljaju, ne odijevanju"...

Na stranici Muževni budite je uoči današnjeg klečanja objavljen je poziv sljedećeg sadržaja:

"Dana 4. veljače, na prvu subotu u mjesecu, u Zagrebu će se održati još jedna muška molitva krunice, na kojoj očekujemo odaziv muškaraca svih dobi.

Započet će u 8.30 na Trgu bana J. Jelačića, a molit će se na sljedeće nakane:

1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.
2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.
3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.
4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.
5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.
6. Za duše u čistilištu.
7. Za osobne nakane."

Dočeko ih prosvjed Ženske mreže

Ženska mreža Hrvatske za danas je najavila prosvjed protiv molitelja koji se redovito okupljaju na glavnom zagrebačkom trgu. Prosvjed Ženske mreže najavljen je za danas u 8:30 na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. 


"Zahtjev muškaraca koji će prosvjedovati sutra na Trgu bana Jelačića za uspostavu njihovog autoriteta u obitelji je retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski. Prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanjem odnosno diskriminacijom žena je, sukladno pozitivnom zakonodavstvu, trebao biti zabranjen.


Sutra ćemo javnosti simboličnom akcijom pokazati da ne pristajemo ni na čije zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju. Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu! Ženska mreža Hrvatske inzistira na autonomiji žena i poštivanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava", poručuju iz Ženske mreže.