Biden održao govor "O stanju unije" pred donjim domom Kongresa, koji je sad u rukama Republikanaca, Trump uzvratio svojim govorom u kojem tvrdi da Biden gura svijet prema novom Svjetskom ratu

08.02.2023 - 09:06 | Vijesti >> Svijet

Američki predsjednik Joe Biden održao je jučer govor pred donjim domom Kongresa, po prvi put otkako se isti nalazi pod kontrolom zastupnika iz Republikanske stranke. Riječ je o tradicionalnom Govoru o stanju unije, a Bidenu je ovo poslužilo i kao nacrt njegove kampanje za reizbor 2024. godine.

Iako je primarno isticao agende vlastite, Demokratske stranke, tvrdi da je spreman i na suradnju (jer zapravo ni nema druge alternative). "Mojim republikanskim prijateljima poručujem - ako smo mogli raditi zajedno u prošlom Kongresu, nema razloga da ne možemo raditi zajedno i pronaći konsenzus o važnim stvarima i u ovom Kongresu", rekao je.

Nedugo nakon Bidenovog govora oglasio se njegov prethodnik, bivši predsjednik Donald Trump. U svom je pak govoru, objavljenom na društvenim mrežama, Trump poručio kako Bidena smatra "najkorumpiranijim" predsjednikom u povijesti SAD-a te dodatno potvrđuje vlastitu kandidaturu za predsjednika na izborima 2024. Također je rekao kako Biden sa svojom politikom gura svijet prema novom Svjetskom ratu.