EKSPERTI OTKRILI - evo koliko dugo treba da luftirate sobu: Važnije je nego što mislimo

08.03.2023 - 08:40 | Arhitektura i dizajn >> Sve za dom

Ovo su odrednice koje će vam pokazati koliko dugo treba držati prozor otvoren i zašto

Mnogo je preporuka kako treba sprovoditi svakodnevne radnje, pa, između ostalog, postoji i pravilan način za provjetravanje prostorije, koji je bitniji nego što se čini.

Svjež vazduh u prostoriji u kojoj najčešće i najviše vremena provodimo poprilično je važan. Strujanje vazduha i, takoreći, menjanje starog za noviji, svežiji, bitna je stavka koja se odražava na nas u mnogim segmentima kao što su zdravlje, raspoloženje ili miris prostorije.

Dolazimo i do pitanja vremena, koliko je zapravo potrebno luftirati prostoriju?

Kako prepoznati koliko je dovoljno luftirati?
Kada dođe hladno vrijeme, nekako nam najteže pada da povučemo kvaku prozora i izložimo se hladnom vazduhu unutar našeg toplog doma.

Ali, ipak treba dopustiti da čist vazduh osvježi sobu u kojoj provodite vrijeme.  Kada je razlika toplo-hladno, prozori su često barem malo zamagljeni. Kada otvorite prozor, jedna od glavnih orijentacija vam može biti upravo to zamagljenje. Dovoljno je prekinuti provjetravanje onog momenta kada zamagljenost nestane sa stakla i ohladi se okvir prozora sa unutrašnje strane, piše Telegraf.rs.

Koliko često treba luftirati?
Treba naći pravu sredinu temperature spolja i one koja je u prostoriji. Kada je hladnije napolju nego unutra, jasno je da vam manje vremena treba da izluftirate sobu i da se može istrpeti tih hladnijih nekoliko minuta.

Eksperti preporučuju da bi trebalo luftirati dva do tri puta dnevno, svega tri do pet minuta.

To je odličan način da vazduh prostruji i da se obnovi i pročisti, što je posebno važno u sezoni virusnih infekcija.

Znamo da u hladnije vrijeme nije najudobnija stvar, ali ćete se sigurno osjećati bolje i vratiti energiju kada udahnete "noviji" vazduh, poručuje "Jolie.de".

Tako ćete osvježiti i svoje umne radnje, kao i raspoloženje.

(Telegraf.rs)