
RAZLOG JE FANTASTIČAN!: Dodajte sodu bikarbonu kada kuhate jaja!
Za svaki problem postoji rješenje i zaista je tako, barem kada su kuhana jaja u pitanju.
Ovdje se radi o fantastičnom triku koji će vam olakšati život.
Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primhetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam prisedne jelo.
Da bi izbjegli takva neprijatna iznenađenja, dok se kuhaju u vodu dodajte kašiku soda bikarbone. Starija jaja se gule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati vlažnost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.
Još neki trikovi za savršeno kuhana jaja:
Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.
Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.
Ako želite da dobijete tvrdo kuhana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.
Ako želite da dobijete jaja s mekanim žumancem unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i mjerite vrijeme. Zavisno od veličine jaja, biće vam potrebno oko tri minute.
Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuhate jer inače neće biti jednako kuhana. Takođe, ako jaja prekuhate, tada će ona oko žumanca biti zelenkaste boje, a belanac će biti gumenastiji.
Nakon kuhanja ubacite jaja u hladnu kupku – u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.
Ako želite da dobijete kajganu u ljusci, tada jaja dobro promučkajte prije kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i “zlatnim jajetom” jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.
Zadnje objavljeno
Kuharica
JOŠ NISTE SMISLILI ŠTA ĆETE ZA IFTAR ILI SEHUR? Napravite jelo koje su spremale naše nane, PRSTE ĆETE POLIZATI

ĆUFTICE IZ RERNE U BIJELOM SOSU SAVRŠENE SU ZA IFTAR: Obrok koji se sprema očas posla, JEDNOSTAVNO I PREUKUSNO
Kuharica
JOŠ NISTE SMISLILI ŠTA ĆETE ZA IFTAR ILI SEHUR? Napravite jelo koje su spremale naše nane, PRSTE ĆETE POLIZATI
Kuharica
TRIK KAKO DA SKUHATE RIŽU, A DA ONA NE BUDE KAŠASTA: Iskusne domaćice otkrile kako da spremite super prilog uz 3 trika
Kuharica
MARKO OTVORIO OČEV GROB DA SAHRANI MAJKU, KAD JE UGLEDAO KO JE UNUTRA, ZANIJEMIO: Čovjek ne zna šta ga snašlo! Misterija ledi krv
Šokantno!OD 220 ODUZMETE BROJ SVOJIH GODINA: Poznati kardiolog otkrio SAVJET - OVO SVI TREBAJU ZNATI
Porodica i zdravlje