Bankarska kriza se nastavlja: Nakon Credit Suissea hitan paket spašavanja od 30 milijardi USD odobren je i za američku banku First Republic Bank, ali njene dionice i dalje tonu...

17.03.2023 - 11:13 | Vijesti >> Svijet

Nakon što je švicarska banka Credit Suisse dobila hitan zajam centralne banke u iznosu od oko 54 milijarde dolara, kako bi povećala svoju likvidnost, jučer je hitno spašavana i američka banka First Republic Bank i to s iznosom od oko 30 milijardi USD. U američkom slučaju banku su spašavale druge velike američke banke.

Dogovor su sklopili ključni ljudi na američkoj financijskoj sceni - uključujući američku ministricu financija Janet Yellen, predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella i izvršnog direktora JPMorgan Chasea Jamieja Dimona, koji su ovaj tjedan razgovarali o paketu, prema izvoru upoznatom sa situacijom.

Velike američke banke ubacile su sredstva u banku sa sjedištem u San Franciscu znajući da bi propast First Republic Banka povećao paniku koja bi u konačnici došla i do njih.

Hoće li biti dovoljno? Vrlo upitno. Naime, dionice First Republica porasle su za 10% nakon vijesti o spašavanju (jasno), no, zatim su pale za 18% u naknadnom trgovanju. To pokazuje da je strah očito i dalje vrlo prisutan.