Novi Putinov zakon: 5 godina zatvora za širenje "lažnih vijesti" o ruskim plaćenicima

18.03.2023 - 15:14 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Index.hr

RUSKI predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se uvode dugotrajne zatvorske kazne za "diskreditaciju" i širenje "lažnih informacija" o bilo kojoj vojnoj organizaciji, uključujući i ozloglašenu plaćeničku jedinicu Wagner Group, koja se bori za Rusiju u Ukrajini, javlja The Moscow Times.

Gotovo svi antiratni glasovi u Rusiji su ušutkani nakon što su zabranjene "diskreditacija" i širenje "namjerno lažnih" informacija o ruskim oružanim snagama, nedugo nakon što je zemlja napala Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Novi zakon izlobirao osnivač Wagnera

Novim zakonom, za koji je lobirao osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin, zločinom je proglašeno javno kritiziranje ili širenje takozvanih "lažnih informacija" o volonterskim snagama, kao i privatnim plaćeničkim jedinicama.

Prekršitelji se suočavaju s kaznom do pet godina zatvora ili novčanom kaznom do 300.000 rubalja (trenutno oko 3600 eura) za "javne radnje usmjerene na diskreditiranje dobrovoljačkih formacija, organizacija ili pojedinaca" koji pomažu ruskoj vojsci, ako je ta radnja počinjena unutar godinu dana od prvog prijestupa.

U slučajevima kada se smatra da su takve "javne radnje" dovele do teških posljedica, uključujući nenamjernu smrt ili tjelesne ozljede, kazna bi bila povećana na do sedam godina zatvora ili do milijun rubalja (oko 12.000 eura)

Do 15 godina zatvora za "vojne krivotvorine"

Širenje onoga što vlasti smatraju "lažnim informacijama" o dobrovoljcima bit će kažnjivo s do pet godina zatvora ili novčanom kaznom do 1.5 milijuna rubalja (oko 18.000 eura).

Prema novom zakonu, "vojne krivotvorine" za koje se smatra da dovode do "teških posljedica" mogle bi počinitelju donijeti zatvorsku kaznu do 15 godina.

"Svatko tko danas riskira svoj život kako bi zajamčio sigurnost zemlje i njezinih građana zaštićen je od laži i provokacija", rekao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin o prijedlogu zakona nedugo nakon glasanja u donjem domu ruskog parlamenta u utorak.