Na današnji dan prije pet godina nestao je David Dragičević

18.03.2023 - 16:18 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
Autor: RADIOSARAJEVO

Prije tačno pet godina, u samom centru Banje Luke na Trgu Krajine posljednji put je viđen David Dragičević.

 

Toga dana započela je potraga za tada nestalim dvadesetjednogodišnjim Davidom, a danas, 18. marta na tom istom mjestu simbolično su se okupili građani i aktivisti.

"Nije bila nikakva niti organizacija, ni najavljeno okupljanje, samo način da obilježimo najgori dan u mom životu...", započeo je svoje obraćanje Davor Dragičević za portal Radiosarajevo.ba.

Okupljanje je počelo u 12 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje je osim Davora Dragičevića, prisustvovalo 50-ak građana i aktivista.

"Bio sam na mjestu na kojem je prije tačno pet godina oteto moje dijete od strane zločinačkog MUP-a RS i koji pored svih dokaza koje je prikupila grupa "Pravda za Davida", svih videozapisa, fotografija i drugih dokaza nikada ni na koji način nisu istražili zločin, niti su svojom gestom ili radnjom demantovali mojih pet godina tvrdnji da su oni ti koji su učestvovali u organizovanoj otmici, mučenju i ubistvu mog sina", izjavio je Davor Dragičević za portal Radiosarajevo.ba.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas. 

"Sve je jasno naročito zbog lokacije koja je centar Banja Luke i koju okružuju brojne kamere. to nije neka zabit u BiH, to je strogi centar Banja Luke.

Kako ističe, nije tražio dozvolu za okupljanje od MUP-a RS.

"Ne pada mi na pamet tražiti saglasnost od nekog ko je učestovao u ubistvu moga sina. Borba mora biti beskompromisna i bezuvjetna. Ovo je bio način da izrazimo ogorčenje situacijom koja se događa, a najviše Tužilaštvo koje dozvoljava da ubice i zločinci hodaju Banja Lukom, entitetom i BiH. Da se razumijemo, situacija nije nimalo bolja ni u ostalim dijelovima BiH", istakao je Davor Dragičević za Radiosarajevo.ba.

Davor Dragičević osvrnuo se i na zabranu održavanja događaja u organizaciji Bh. povorke ponosa.

"Policijska odluka o zabrani održavanja događaja je sramna. Ukoliko ne održe program koji su zamislili, oni popustili Miloradu Dodiku", zaključio je Davor Dragičević.