(VIDEO) NAJEDNOM STIGAO PUTIN! Ovaj potez je poruka za sud u Haagu: Evo gdje je otišao ruski predsjednik

18.03.2023 - 19:23 | Vijesti >> Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je poluotok Krim kako bi obilježio devet godina aneksije od strane Rusije.

Ruska državna TV prikazala je kratku snimku ležerno odjevenog Putina u šetnji sa skupinom dužnosnika. Regiju je 2014. anektirao Kremlj u potezu koji je većina svijeta osudila nezakonitim.

Ukrajina kaže da će se boriti da istjera Rusiju s Krima i svih drugih teritorija koje je okupirala u jednogodišnjem ratu.

Znakovite lokacije Putinove posjete

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je da je Putin posjetio umjetničku školu i dječji centar. Čini se da su lokacije odabrane kao odgovor na nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda koji je izdan u petak, prenosi Guardian.

U tom nalogu se, podsjetimo, Putina tereti da je odgovoran za sudjelovanje u otmici ukrajinske djece i njihovo odvođenje u Rusiju.

Putin je putovao zrakoplovom od Moskve do Sevastopolja, najvećeg grada u regiji, gdje je obilazak nastavio automobilom, tvrdi guverner Mihail Razvožajev, postavljen od strane Moskve.

Uz umjetničku školu i dječji centar, Putin je posjetio i arheološko nalazište na ruševinama starog grčkog grada Hersonesa, javljaju ruski državni mediji.

Prvi nalog za uhićenje čelnika stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a

Uhidbeni nalog ICC-a bio je prvi izdan protiv čelnika jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Sud, sa sjedištem u nizozemskom Haagu, također je izdao nalog za uhićenje Marije Lvove-Belove, povjerenice za prava djece u Uredu predsjednika Ruske Federacije.

Moskva je odmah odbacila taj potez – a Ukrajina ga je pozdravila kao veliki napredak. Njegove praktične implikacije, međutim, mogle bi biti ograničene jer su izgledi da Putin odgovara malo vjerojatni s obzirom na to da Moskva ne priznaje nadležnost suda niti izručuje svoje državljane.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je optužnicu proglasio “nečuvenom i neprihvatljivom”, pa dodao da Rusija, kao i mnoge druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

“Stoga su odluke ove vrste iz pravne perspektive ništavne i nevažeće za Rusku Federaciju”, istaknuo je.

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima, između ostalih, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijka Arabija, Turska i Iran, kao ni Indija.

 

 

Autor:Dnevno.hr