SARAJEVO, BAŠČARŠIJA UOČI RAMAZANA

SVEČANO UKRAŠENA BAŠČARŠIJA POVODOM RAMAZANA: Mubarek mjesec i najdraži gost u kući i srcu muslimana: POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

18.03.2023 - 22:44 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana i najdražeg gosta u kući i srcu muslimana, svečano su dekorisani i ukrašeni dijelovi Baščaršije, najuže starogradske jezgre.


Općina Stari Grad Sarajevo postavila je prigodne dekoracije na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije, te u ulici Sarači.

Kako je istakao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, ukrašavanje je počelo nekoliko dana ranije kako bi sve bilo spremno do početka ramazana, a pored dekoracija, vrši se i uređenje parkova, zelenih površina i javnih česmi koji će spremno dočekati veliki broj građana, ali i gostiju koji posjete Stari Grad tokom mjeseca ramazana.


– Stari Grad je mjesto gdje se vijekovima njeguju tradicija i običaji, a ramazani imaju posebnu čar i nigdje se duh ramazana ne osjeti kao u našim mahalama, avlijama, džamijama. Ove godine Stari Grad dočekuje ramazan ljepši nego ikad i naša su vrata otvorena za sve vjernike, postače, ali i goste i putnike namjernike iz drugih krajeva – naveo je on.


Dodao je da će se nakon novogodišnjih praznika nastaviti uljepšavati ta općina i za druge prilike, a posebno za ramazan.

– Neka mubarek ramazan svima donese ljubav i međusobno razumijevanje, da se prisjetimo istinskih vrijednosti, činimo dobro, pomognemo onima koji su u stanju potrebe, bolesnim i nemoćnim. Svim muslimanima od srca želim dobro zdravlje, sreću i da predstojeći mjesec posta provedu u ibadetu i blagostanju – poručio je načelnik Hadžibajrić.


Projekat dekorisanja uže starogradske jezgre realizovala je Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Ramazan je poseban mjesec za muslimane. To je najčasniji mjesec i jedini mjesec čije se ime spominje u Kur’anu. U njemu je najčasnija noć u godini, u njemu se spuštaju najčasniji meleci i u njemu je objavljen Kur’an, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz razlikovanje dobra od zla. Ove godine ramazan počinje u srijedu 22. marta, dok je prvi dan posta 23. marta, javlja Fena.