BANJALUČKI EKSKALIBUR PROVEO VIJEKOVE U KAMENU NA DNU VRBASA Kako je Ana izvukla neviđeno čudo iz ledene vode!

19.03.2023 - 08:35 | Zanimljivosti

Otkriće jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu Vrbasa je veoma značajno jer je na teritoriji Banjaluke u posljednjih 90 godina, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač, i to dosta oštećen.

Ovaj istorijski predmet javnosti je postao dodatno zanimljiv jer je bio zaboden u kamenu, a što asocira na “Ekskalibur”, mitski mač kralja Artura.

Veliko uzbuđenje tima stručnjaka, kao i posmatrača vladalo je tokom ove jedinstvene akcije “spasavanja” mača iz dubine rijeke, u blizini srednjovjekovnog utvrđenog grada Zvečaj. Pored višemjesečnih priprema, obilaska i čišćenja terena, finalna akcija, u kojoj su učestvovale i dvije dame, trajala je oko sat vremena.

Mač je iz vode iznijela Ana Ćurić, biolog Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa i prvi ronilac sa znanjem iz podvodne arheologije.

– Hladno je, temperatura vode je 13 stepeni, jako je mutno i ništa se ne vidi, ali pošto smo već bili nekoliko puta na lokaciji onda nam nije bio problem snaći se pod vodom i naći mač. U srijedu smo pripremili teren, tako da smo sada imali manji dio posla, i za 15-ak minuta smo uspjeli izvući mač iz kamena – govorila je Ana tada.

Oružje se nalazilo na oko 11 metara dubine, a ronioci kluba “Buk” su ga primjetili tokom redovnih aktivnosti.

– Na ovom djelu Vrbasa inače izvodimo obuke i edukacije, naš klupski kolega uočio je željezni predmet, ali nije bio siguran da li se radi o maču. Zaronili smo poslije na isto mjesto, uradili foto i video dokumentaciju, kontaktirali stručne ljude iz Muzeja i ustanovili da se radi o maču s kraja 13. vijeka. Uključili smo sve relevantne institucije koje su potrebne da bi se jedan ovako star eksponat izvadio iz vode – pričao je nakon pronalaska predsjednik „Buka“ Borislav Trninić.