SVIJET

Kina postepeno podiže dob za odlazak u mirovinu, a do sad su imali među najnižom na svijetu - 60 za muškarce, 55 za žene i svega 50 za žene koje rade u tvornicama

19.03.2023 - 15:35 | Vijesti >> Svijet

Kina planira podizanje dobi za odlazak u mirovinu, ali postupno i u fazama, kako bi se nosila s brzim starenjem stanovništva zemlje, objavio je u utorak državni list Global Times, citirajući višeg stručnjaka iz kineskog ministarstva ljudskih resursa.

Jin Weigang, predsjednik Kineske akademije znanosti o radu i socijalnoj sigurnosti, rekao je da Kina razmatra "progresivan, fleksibilan i diferenciran put ka podizanju dobi za odlazak u mirovinu".

"Ljudi koji se približavaju dobi za umirovljenje morat će odgoditi odlazak u mirovinu samo nekoliko mjeseci", pojasnio je. Mladi će možda morati raditi koju godinu duže, ali će imati dugo razdoblje prilagodbe i tranzicije, rekao je.

"Najvažnija značajka reforme je dopuštanje ljudima da izaberu kada će otići u mirovinu u skladu sa svojim okolnostima i uvjetima", navodi.

Kina tek treba službeno objaviti promjenu dobi za odlazak u mirovinu, koja je među najnižima u svijetu - 60 godina za muškarce, 55 godina za žene i svega 50 godina za žene koje rade u tvornicama.