IZRAEL

Netanyahu je ponovno na vlasti već 11 sedmica, kako to da još uvijek nije bio u Washingtonu?

19.03.2023 - 15:37 | Vijesti >> Svijet

Jedanaest sedmica prošlo je od početka trećeg mandata Benjamina Netanyahu na poziciji izraelskog premijera, a još nije primljen u Bijelu kuću, što ukazuje na očito nezadovoljstvo SAD-a politikom njegove nove (vrlo) desničarske koalicije.

Običaj je da novi (ili stari) čelnik izraelske Vlade uskoro nakon dolaska na funkciju posjeti Washington, najvažnijeg izraelskog saveznika. No, Netanyahu još nije bio u ovom mandatu niti izgleda da je takav posjet u planu.

Na upit novinara Bijela kuća odbila je potvrditi je li Netanyahu pozvan ili nije. Glasnogovornik State Departmenta uputio je novinara Reutersa na izraelsku Vladu za informacije o premijerovim planovima putovanja. Izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu također je odbilo komentirati.

"Poruka koju jasno žele poslati je: ako slijedite nepoželjnu politiku, nemate pravo na sjedenje u Ovalnom uredu", rekao je David Makovsky, bivši viši savjetnik posebnog izaslanika za izraelsko-palestinske pregovore.

U isto vrijeme i dalje traju velike demonstracije u Izraelu protiv najavljene reforme pravosuđa. Iako nema previše komentara iz Washingtona, očito je da SAD ne odobrava poteze nove izraelske administracije, bar kad je riječ o ovoj reformi.