JEDNO PIĆE HIDRIRA ORGANIZAM VIŠE OD VODE! Ne samo da je zdravo za kosti i mišiće, već usporava gubitak tečnosti iz tijela

30.03.2023 - 17:59 | Porodica i zdravlje >> Zdrav život

Otkriveno je da mlijeko pruža više hidratacije organizmu od vode, a evo i kako!

Naše tijelo sastoji se od oko 60 odsto vode koja učestvuje u mnogobrojnim procesima u organizmu. Zato je važno da je redovno unosimo i na taj način se hidriramo. Tačnije, smatra se najzdravijim i najboljim pićem za hidrataciju.

Međutim, najnovija istraživanja sa škotskog Univerziteta "St. Endruz" govore drugačije. Naime, naučnici su dokazali da ipak postoji piće koje više hidrira organizam od vode. Oni su uporedili reakcije nekoliko različitih pića na hidrataciju. Obična i mineralna voda dobar su izbor, ali prema novim saznanjima mlijeko je ipak bolje.

Prema Ronaldu Mauganu, profesoru na Medicinskom fakultetu "St. Endruz" i autoru studije jedan od faktora je i količina određenog pića. Takođe, jedan od faktora je i hranjivi sastav pića. Tako je dokazano da mlijeko hidrira više od obične vode, jer sadrži laktozu, proteine i masti, a taj sastav pomaže usporavanju pražnjenja tečnosti iz želuca. Osim toga, mlijeko u svom sastavu ima i natrijum koji dovodi do manje proizvodnje urina.

Redovna hidratacija je veoma bitna za naše zdravlje. Ne samo ljeti kad je vrućina, već tokom cijele godine. Preporučena dnevna doza vode je dva litra za žene, odnosno tri litra za muškarce. Ukoliko vas brine da je u prevelika brojka u pitanju, ne brinite. Mi u organizam unosimo vodu ne samo putem tečnosti, već i uz pomoć voća, povrća i druge hrane.

(MONDO)