Predstava koja je nastala u decembru 1984.

Šta radi i kako danas izgleda ekipa legendarne "Audicije" (FOTO)

21.07.2017 - 19:46 | Nostalgicno >> Sjećate li se
Autor: Novi.ba

Audicija je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a prvi put je izvedena na Otvorenoj sceni OBALA. Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove "skica za lik i imitacija", uz pomoć profesora Emira Kusturice i Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom "Audicija". Tadašnji studenti Željko Ninčić, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasmin Geljo, Željko Kecojević, Senad Bašić, Branko Đurić i Mladen Nelević, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija. Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabilježeno da su u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara. Bio je to jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je prema procjenama odgledalo preko 2,5 miliona ljudi.

aud2

U nešto izmijenjenom obliku, prilagođena novom vremenu, izvodi se se i dan danas, kao autorsko djelo glumca ove predstave, Željka Ninčića.

Povodom 25 godišnjice nastanka Audicije u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave.

aud

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11