SUTRA SLAVIMO VEOMA VAŽAN PRAZNIK,A OVO SUTRA NIKAKO NE BISTE TREBALI JESTI: Obavezno ispoštujte OVE običaje

25.05.2023 - 18:07 | Zanimljivosti >> Kiosk

Sveta mučenica Glikerija je za vrijeme "nečastivog" cara Antonina bila pozvana da prinese žrtvu idolu Dijevom. Nacrtala je krst na svome čelu, pa kad je namesnik carski upitao, gdje je njena lampada (jer su svi nosili lampade - lampe u rukama), Glikerija je pokazala krst na čelu i rekla: "Ovo je moja lampada". Po njenoj molitvi, grom je udario u idola i razbio ga u komade.

Zbog ovoga je su je bacili u tamnicu želeći da umre od gladi, alii, anđeo božji joj se javljao i davao joj nebesku hranu. Kada je poslije izvesnog vremena namesnik otvorio tamnicu da provjeri da li je umrla, iznenadi se kad je vidio Glikeriju živu, zdravu i svjetlom obasjanu.

Zatim su je ubacili u odnjenu peć, ali je ponovo ostala nepovređena. Stojeći usred ognja, ona je hvalila Gospoda, spominjući čudo na tri otroka u peći vavilonskoj. Najzad je bila bačena pred lavove, i pomolivši se Bogu, ova sveta devica predala je dušu svoju Gospodu, za koga je junački pretrpela mnoge muke.

Iz njenih moštiju poteklo je celebno miro, kojim su se liječili bolesnici od najtežih bolesti.

U mnogim delovima Srbije vlada običaj da se na današnji dan ne sprema niti jede meso, jer se vjeruje da se tako spriječava bolest. Danas se takođe izbjegava paljenje vatre poslije podneva, u selima se ne lože peći niti pale svijeće.