Putin raspoređuje nuklearno oružje izvan granica Rusije: Poznat i razlog

25.05.2023 - 18:20 | Vijesti >> Svijet

Ministri odbrane Rusije i Bjelorusije potpisali su dokument o raspoređivanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Moskva će zadržati kontrolu nad oružjem i svim odlukama o uporabi, citirao je TASS ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Rusija i Bjelorusija, bliske saveznice glede sukoba u Ukrajini, dogovorile su ranije ove godine da će se dio ruskog taktičkog nuklearnog arsenala rasporediti u Bjelorusiji.

Odvojeno su ruski mediji obavijestili da je Šojgu rekao da Zapad vodi "neobjavljeni rat" protiv Rusije i Bjelorusije.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je 25. maja da će Rusija, na zahtjev bjeloruske strane, rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u republici, kao što SAD već dugo čini na teritoriju svojih saveznika. Prema riječima šefa ruske države, 1. jula planira se dovršiti izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje na bjeloruskom teritoriju. Moskva je već predala Minsku raketni sustav Iskander, koji može biti nositelj nuklearnog oružja, a pomogla je i u opremanju bjeloruskih aviona da mogu koristiti posebno streljivo. Bjeloruski vojnici prošli su odgovarajuću obuku u Ruskoj Federaciji", objavio je TASS, Prenosi Radiosarajevo