KAKVA GREŠKA AMERIKANACA, SVIJET OVO NIJE SMIO DA VIDI! Vojska objavila fotografiju jezivog oružja, obrisali je čim su shvatili šta su uradili!

25.05.2023 - 19:18 | Vijesti >> Svijet

Kako su tenzije eskalirale sa Iranom zbog njegovog nuklearnog programa, američka vojska je ovog mjeseca objavila slike moćne bombe dizajnirane da prodre duboko u zemlju i uništi podzemna postrojenja koja bi se mogla koristiti za obogaćivanje uranijuma.

Američko vazduһoplovstvo je 2. maja objavilo rijetke slike te bombe, nazvane GBU-57, poznate kao „Massive Ordnance Penetrator“. Međutim, kasnije su uklonili fotografije - vjerovatno zato što su slike otkrile osjetljive detalje o sastavu i snazi bombe.

Fotografije su objavljene pošto je Asošiejted pres izvjestio da Iran napreduje u izgradnji nuklearnog postrojenja koje je vjerovatno izvan dometa GBU-57, koji se smatra posljednjim izborom američke vojske za uništavanje podzemniһ bunkera.

Šta znamo o toj bombi?

Sjedinjene Države su razvile "Massive Ordnance Penetrator" 2000-ih zbog zabrinutosti da Iran zakopava nuklearna postrojenja pod zemljom.

Vazduhoplovstvo je objavilo slike bombi na Fejsbuk stranici Vajtman u Misuriju. U toj bazi se nalazi flota B-2 "stelt" bombardera, jedina letjelica koja može da koristi bombu. U opisu, baza je navela da je dobila dvije takve bombe kako bi jedinica naoružanja mogla da „testira njihovu efikasnost“.

Ovo nije prvi put da je Vazduһoplovstvo objavilo fotografije i video snimke bombe u vrijeme povećane tenzije sa Teһeranom oko njegovog nuklearnog programa. Američka vojska je 2019. objavila video snimak na kojem se vidi kako bombarder B-2 baca dvije takve bombe. Vazduhoplovstvo nije odgovorilo na zahtjeve za komentar zašto su objavili - i uklonili - najnoviji set fotografija.

Šta smo naučili iz fotografija?

Najnovije fotografije otkrivaju oznake na bombama koje navode njiһovu masu od 12.300 kilograma. Bomba je takođe opisana kao mješavina AFKS-757 - standardnog eksploziva - i PBKSN-114, relativno novog eksplozivnog jedinjenja, rekao je Raһul Udoši, viši analitičar oružja u Džejnsu, koja koristi javno dostupne obavještajne izvore.

Težina bombe, prema oznakama, pokazuje da se najveći dio sastoji od debelog čeličnog okvira, koji joj omogućava da prodre u beton i zemlju prije eksplozije. Međutim, još uvijek nije jasno kolika bi bila tačna efikasnost bombe.

O objavljivanju fotografija prvi je izvjestio internet portal "Varzoun". Asošiejted pres je kontaktirao Vajtman vazduhoplovnu bazu i komandu za globalne vazdušne udare sa pitanjima o slikama. Poslije samo jednog dana, objava na Fejsbuku je nestala.

Udoši je rekao da je vazduhoplovstvo vjerovatno uklonilo fotografije jer su otkrile previše informacija o bombama.

- Njihovo trenutno uklanjanje sa interneta bez komentara ili opravdanja znači da postoji mogući previd -  rekao je Udoši.

Kakvu bi ulogu ova bomba imala u potencijalnom napadu na iranski nuklearni program?

Asošiejted pres je u ponedjeljak izvjestio da satelitski snimci kompanije Planet Labs PBC otkrivaju da Teheran kopa tunele u planini u blizini nuklearnog postrojenja Natanz u centralnom Iranu. Akumulacije iskopane zemlje na lokaciji sugerišu da bi postrojenje moglo biti između 80 metara (260 stopa) i 100 metara (328 stopa) ispod površine zemlje, prema stručnjacima i analizi Asošiejted presa.

Stručnjaci kažu da veličina lokacije ukazuje da bi Iran vjerovatno mogao da koristi podzemno postrojenje za obogaćivanje uranijuma, a ne samo da gradi centrifuge. Ove cjevaste centrifuge, raspoređene u velike kaskade od desetina mašina, brzo okreću gas uranijuma da bi ga obogatile. Dodatne mašine bi omogućile Iranu da brzo obogati uranijum pod zaštitom planine.