Završeno ročište Abdulahu Skaki: Sud još uvijek nije odlučio ostaje li u pritvoru

25.05.2023 - 19:17 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

U Općinskom sudu Sarajevo održano je ročište bivšem gradonačelniku Sarajeva Abudulahu Skaki.

Kantonalni tužilac zahtjevao je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bijega.

"Tužilaštvo je oduzelo diplomatske pasoše, ali osumnjičeni još uvijek ima diplomatske akreditive", kazao je kantonalni tužilac.

Napomenuo je na mogućnost utjecaja na svjedoke.

Tužilac je podsjetio na iskaz svjedoka u kojem je kazao da su mu "prilazili ljudi s maskama na licu'. Advokatica Abdulaha Skake Senka Nožica kazala je da odbrana negira krivična djela koja se Skaki stavljaju na teret.

"Zapošljenje tri osobe u svojstvu savjetnika, ove osobe su primljene na određeno vrijeme, nije postojao drugi način na koji bi se mogli zaposliti. Skrećemo pažnju na savjetnicu Ernu Čolić koja je bila zaposlena na istom mjestu u vrijeme mandata gradonačelnika Ive Komšića", istakla je Nožica navodeći da su svi gradonačelnici imali svoje savjetnike.

Negirala je da su zaposlenja savjetnika krivično djelo, što tvrdi Tužilaštvo.

Kada je riječ o nezakonitim djelima u općini Trnovo i problem rasvjete do vikendice Abdulaha Skake, Nožica je kazala da se ne radi o zloupotrebi položaja.

Hapšenju Skake prethodila je višemjesečna istraga Tužilaštva KS i MUP-a KS, uz podršku finansijske policije Federacije Bosne i Hercegovine te Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Podsjetimo, u akciji je, osim Skake, privedeno više osoba, ali su oni u utorak, 23. maja pušteni na slobodu, prenosi Radiosarajevo