VJERNICI HRLE U ZABAČENI GRADIĆ U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i nisu vjerovali šta vide: OVA VIJEST DIGLA JE ČITAVU AMERIKU NA NOGE

29.05.2023 - 10:40 | Vijesti >> Svijet

Mali zabačeni grad u Misuriju postao je neočekivano mjesto hodočašća nakon što ekshumirano tijelo monahinje nije imalo znake raspadanja i to četiri godine nakon njene smrti!

Stotine vjernika danima hrli u Gauer, gradić 55 kilometara sjeverno od Kanzas Sitija, kako bi vidio dobro očuvano tijelo monahinje Vilhelmine Lankaster, a mnogi od njih to nazivaju "čudom u Misuriju".

Lankaster je kad je imala 70 godina osnovala samostan benediktinskih sestara. Preminula je u maju 2019. u 95. godini.

Benediktinke su prošlog četvrtka iskopale kovčeg svoje osnivačice da bi ga premjestile ispod oltara u samostanskoj kapeli što je uobičajeno.

- Rečeno nam je da očekujemo samo kosti jer je sestra Vilhelmina sahranjena bez balzamovanja i u jednostavnom drvenom kovčegu - rekla je jedna časna sestra za Njuzvik.

Igumanija Sesilija je međutim pogledala kroz pukotinu u kovčegu i rekla da je vidjela potpuno netaknutu nogu sa čarapom koja je izgledala baš kao kad je Vilhelmina sahranjena.

Monahinja za katoličku novinsku kuću navodi da igumanija nije mogla da vjeruje šta vidi. Naoružana baterijskom lampom pogledala je tijelo izbliza i potvrdila svoje prvobitno zapažanje, a to je izazvalo klicanje drugih časnih sestara. 
Sestre su bile zaprepašćene kad su skroz otvorile kovčeg i otkrile tijelo Vilhelmine Lankaster bez gotovo nikakvih znakova raspadanja.

Časna sestra, koja je željela da ostane aninimna, rekla je za Njuzvik da su naizmjenično dodirivale Vilhelminina stopala u čarapama, koja je opisala kao "veoma vlažna".

- Prljavština joj je spustila crte lica, posebno desno oko, pa smo preko njega stavili masku od voska. Ali njene trepavice, kosa, obrve, nos i usne su bili prisutni, a usta su izgledala kao da se smije - navodi monahinja.

Časne sestre su zatim podigle tijelo za koje su procijenile da je teško oko 40 kilograma i isprale sloj buđi i pljesni. Čak je i buket cvijeća sa kojim je bila sahranjena izgledao netaknuto.

- Postojao je samo osjećaj da Gospod to radi. Trenutno nam je potrebna nada. Naš Gospod to zna. Vilhelmina je bila testament nade - rekla je igumanija.

Rimokatolička crkva je tokom viekova dokumentovala nekoliko stotina slučajeva netruležnih tijela. Vjeruje se da je očuvano tijelo koje nije pogođeno prirodnim procesom raspadanja znak svetosti, ali to ne čini osobu nužno kandidatom za sveca.

To međutim nije spriječilo mnoštvo pobožnih katolika da pređu i nekoliko stotina kilometara da vide netruležno tijelo sestre Vilhelmine.

- Bilo je prelijepo. Na početku je to bilo malo nestvarno. Ali dok sam je samo gledala, suze su počele da dolaze, jednostavno sam znala da je to stvarno i veoma značajno - rekla je hodočasnica Meri Lu Ena koja je došla sa sinom i njegovom ženom iz Kanzas Sitija.

Episkop Džejms Džonston objavio je saopštenje koje se bavi neobjašnjivim događajima u Gaueru.

- Stanje posmrtnih ostataka sestre Vilhelmine Lankaster je razumljivo izazvalo široko interesovanje i postavilo važna pitanja. Istovremeno je važno zaštititi integritet posmrtnih ostataka sestre Vilhelmine kako bi se omogućila detaljna istraga - rekao je Džonston.

Vilhelmina je bila drugo od petoro djece katoličkih roditelja u Sent Luisu. Navodno je imala mistično iskustvo sa devet godina, tokom svoje prve pričesti, kad je ugledala Isusa, koga je opisala kao zgodnog. Prema biografiji koju je napisala njena vjerska zajednica Isus je zamolio mladu djevojku da bude njegova.

Odlučila je da postane monahinja sa 13 godina i slijedila je svoj plan čim je završila srednju školu. Postala je poznata po svojoj privrženosti tradicionalnoj latinoameričkoj misi i provela je godine boreći se da sačuva tradiciju nošenja habita.

Tijelo će ostati izloženo u kapeli u Gaueru do 29. maja nakon čega će biti postavljeno u staklenu vitrinu radi zaštite.

(Kurir.rs/NY post)