SADA ĆEMO SMIRENO DA RAZGOVARAMO: Lideri 2 zaraćene zemlje se svađali pred Putinom, a tek da vidite njegovu reakciju (VIDEO)

25.05.2023 - 22:25 | Vijesti >> Svijet

Lideri Azerbejdžana i Jermenije danas su se otvoreno posvađali pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom što je još jednom pokazalo ogromne razlike u stavovima dvije države povodom sukoba u Nagorno-Karabahu.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je na sastanku u Moskvi pokrenuo pitanje Lačinskog koridora odnosno puta koji povezuje Jermeniju sa spornom teritorijom Nagorno-Karabahom, koja se nalazi unutar Azerbejdžana, ali je naseljena sa većinskim jermenskim stanovništvom.

- Izvinjavam se Vladimire Vladimiroviču, moram da repliciram - rekao je Pašinjan koji je namršten slušao početno obraćanje azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

Azerbejdžan prema njegovim iječima blokira prolaz tim putem od sredine decembra, a Pašinjan smatra da koridor mora biti pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

- Azerbejdžan nije blokirao nijedan koridor. Nema potrebe da se trilateralni sastanak koristi za neosnovane optužbe - odgovorio je Alijev.

Lideri Jermenije i Azerbejdžana su se svađali nekoliko minuta sve dok se Vladimir Putin nije umiješao i prekinuo raspravu.

- Sada ćemo imati priliku, kao što smo se i dogovorili, da o svemu razgovaramo smireno i nadam se da ćemo postići neke dogovore koji će promijeniti situaciju, ne samo između Jermenije i Azerbejdžana, nego i u cijelom regionu - naglasio je Putin.

Jermenski predsjednik Pašinjan, podsjetimo, saopštio je danas da su se dvije države dogovorile oko međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uključujući i sporni Nagorno-Karabah.

Lokalno jermensko stanovništvo je 10. decembra 1991. godine proglasilo nezavisnost od Azerbejdžana i osnivanje Nagornokarabaške Republike koju, međutim, nije priznala nijedna država ili međunarodna organizacija na svijetu.

Jermenija i Azerbejdžan su u sukobu tri decenije i vodili su dva teška rata oko Nagorno-Karabaha. Posljednjih mjeseci obje strane su izrazile sve veću spremnost da potpišu trajni mirovni sporazum, ali sukobi se i dalje nastavljaju.

VIDEO POGLEDAJTE ISPOD: