RAT U UKRAJINI, 457. DAN: Počelo je prebacivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiju, video sugerira da je ipak pogođen ruski brod Ivan Hurs, ukrajinske snage izvele "masivni raketni udar" na Berdjansk

26.05.2023 - 07:38 | Vijesti >> Svijet

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je da je počelo prebacivanje ruskog nuklearnog oružja na prostor Bjelorusije. Nije rečeno koliko nuklearnog oružja se prebacuje, Lukašenko je samo rekao kako je taj proces sad krenuo nakon što su u Bjelorusiji "pripremljena skladišta". Potez, koji je najavljen već ranije, izazvao je dodatnu zabrinutost na Zapadu, no bjeloruske vlasti navode kako se sad osjećaju sigurnije. Naime, iz Minska su ranije isticali kako strahuju od mogućeg NATO vojnog napada na njihovu zemlju.

Aktualno:

• Administracija američkog predsjednika Joea Bidena ponovila je u razgovorima s Ukrajinom da ne podržava napade na rusko tlo, rekao je u četvrtak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, John Kirby.

"Još jednom smo vrlo jasno dali do znanja Ukrajincima što su naša očekivanja u vezi s napadom na Rusiju - ne želimo to poticati niti omogućiti, svakako ne želimo da se bilo kakva američka oprema koristi za napad na rusko tlo", rekao je Kirby.

• Ruski izviđački brod Ivan Hurs (na slici gore) možda je pogođen površinskim plovilom bez posade u Crnom moru, sugerira novi video. To bi osporilo tvrdnju Moskve koja je u srijedu rekla da je uspjela spriječiti ukrajinski napad na brod. Video je snimljen kamerom postavljenom na površinskom plovilu. Prikazuje plovilo kako se velikom brzinom približava većem brodu. No, snimka se prekida kada se plovilo približi brodu na nekoliko metara.

• Ruski dužnosnici u gradu Berdjansku, koji se nalazi pod ruskom kontrolom, poručili su da su ukrajinske snage gađale grad raketama. "Ukrajinska vojska pokrenula je masivni napad na grad", objavio je jučer na Telegramu Vladimir Rogov, član ruske lokalne uprave u regiji Zaporožje. Rogov je rekao da još uvijek nema informacija o žrtvama, dodavši da su timovi za hitne intervencije na licu mjesta. "Još se ne zna jesu li korištene britanske rakete Storm Shadow ili nešto drugo", dodao je Rogov.

• Prijenos dijela taktičkog nuklearnog oružja iz Rusije u Bjelorusiju je započeo, rekao je u četvrtak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, prema državnoj novinskoj agenciji BelTA. "Bilo je potrebno pripremiti skladišta i slične radnje. Sve smo to učinili. Stoga je počelo prebacivanje nuklearnog oružja", rekao je Lukašenko. Također je obećao sigurnost taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, rekavši: "Ne brinite o nuklearnom oružju. Mi smo odgovorni za ovo. To su ozbiljne stvari. Ovdje će sve biti u redu".

• Očekivana proljetna ofenziva Ukrajine neće biti obilježena "jednim događajem", rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa predsjedničkog ureda, u objavi na Twitteru. "Ovo nije 'jedan događaj' koji će započeti u točno određeni sat određenog dana svečanim presijecanjem crvene vrpce", rekao je Podoljak.

"Riječ je o desecima različitih akcija uništenja ruskih okupacijskih snaga u različitim smjerovima, koje su se već odvijale jučer, odvijaju se danas i nastavit će se sutra", rekao je.
Podoljak je dodao da je "intenzivno uništavanje neprijateljske logistike također protuofenziva".

• Šef ruske skupine Wagner u četvrtak je rekao da su njegovi borci započeli planirano povlačenje iz istočnog grada Bahmuta nakon što su ga u potpunosti osvojili. Jevgenij Prigožin najavio je Wagnerovo očekivano povlačenje tijekom vikenda, rekavši da će njegovi borci predati grad ruskoj vojsci. U videu objavljenom na njegovom Telegram kanalu u četvrtak, Prigožin se rukuje s Wagnerovim borcima i čestita im. Istaknuo je da će povlačenje Wagnerovih snaga biti završeno do sljedećeg tjedna.

Ukrajina, najnovije:

Rat u Ukrajini, 456. dan: Kremlj ističe kako su vojna vozila američke proizvodnje sudjelovala u napadu na Belgorod, Zelenski navodi kako je najava slanja F-16 Ukrajini "potvrda da će Rusija izgubiti rat"
Rat u Ukrajini, 455. dan: Situacija u Belgorodu je mirna iako još nije jasno što se točno dogodilo, udar dronom u regiji Kursk ostavio je nekoliko ruskih sela bez struje, SAD tvrdi da ne potiču napade na ruski teritorij
Rat u Ukrajini, 454. dan: Panika u Belgorodu nakon upada na teritorij Rusije s ukrajinske strane - nova prijetnja ili diverzija nakon pada Bahmuta čiji gubitak Kijev još ne priznaje?

Izvori: The New York Times | cnbc.com | The Guardian | CNN