EVO ŠTA IZAZIVA BOL U KRSTIMA I KAD SE TREBA HITNO JAVITI LJEKARU: Nekoliko simptoma može ukazivati na ozbiljan problem

26.05.2023 - 07:54 | Porodica i zdravlje

Svima je dobro poznat osjećaj nemoći kada poslije dugog sjedenja ili nakon nekog naizgled bezazlenog pokreta, zaboli donji dio leđa. Onaj oštar bol koji se često pruži niz nogu i/ili blokira svaki sljedeći pokret.

Bol u krstima otežava normalno funkcionisanje, te je veoma važno na vrijeme posjetiti doktora.

Kako nastaje bol u donjem dijelu leđa

Oko 80% odraslih pati od bolova u donjem dijelu leđa, a svako ga je iskusio bar jednom u životu. Donji dio leđa podržava težinu gornjeg dijela tijela, ali i omogućava pokretljivost i savijanje kičme, kao i okretanje kukova pri hodu.

Bol u donjem dijelu leđa često nastaje uslijed pretjeranog fizičkog rada ili podizanja teških predmeta, a javlja se i zbog nepravilnog položaja tijela, kao što je predugo sjedenje ili zbog povrede mišića, ligamenata i zglobova. Glavni uzrok bolova u donjem dijelu leđa su opušteni ili prenapregnuti mišići.

Pored toga, bolovi u donjem dijelu leđa se javljaju i kod deformiteta kičme kao što su kifoza ili skolioza, ali i kod starijih ljudi koji imaju artritis ili osteoporozu. Bol u donjem dijelu leđa može biti posljedica stanja, bolesti ili bolova u okolnim organima kao što su jetra, bubrezi, stomak. Također, bol u donjem dijelu leđa može da se javi prije ili tokom menstruacije kod žena, a može biti i posljedica stresa ili napetosti u tijelu.

Vrste bolova u donjem dijelu leđa

Bol u donjem dijelu leđa može biti akutan, kada se pojavi iznenada i može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kada bol u donjem dijelu leđa traje duže od tri mjeseca, radi se o hroničnom bolu u donjem dijelu leđa kod koga ni lijekovi ne pomažu u ublažavanju bolova. Prema uzroku bola, bol u donjem dijelu leđa može biti mehanički uzrokovan mišićima, kostima, zglobovima ili ligamentima koji okružuju kičmu.

Druga vrsta bola je radikularna, koja se javlja kada je zapaljen korijen kičmenog nerva i tada govorimo o radikulopatiji. Pored toga, postoji i bol u donjem dijelu leđa, gdje se bol u donjem dijelu leđa javlja uslijed stanja u okolnim organima.

Koji su simptomi bolova u donjem dijelu leđa?

Glavni simptomi bolova u donjem dijelu leđa su bol u donjem dijelu leđa, koji može biti slabiji ili jači. Također, u zavisnosti od uzroka bola, mogu biti oštri, iznenadni ili tupi. Bol se može proširiti na nogu ili stopalo i također može izazvati peckanje u nogama, što je išijas. Bol se može pogoršati nakon prekomjerne aktivnosti ili nakon predugo sjedenja, hodanja, stajanja ili ležanja.

Da li se bol u donjem dijelu leđa može spriječiti?

Bol u donjem dijelu leđa može se spriječiti na nekoliko načina:

redovno vježbanje, posebno vježbe koje jačaju trbušni zid i mišiće leđa
pazeći na pravilan položaj tijela kada se sjedi ili stoji
izbjegavanje podizanja preteških predmeta
nošenje odgovarajuće obuće i uložaka
Kako se dijagnostikuje?

Kada bol u donjem dijelu leđa ne nestane poslije nekoliko nedjelja, a lijekovi protiv bolova ili obloge ne pomognu, vrijeme je da se obratite ljekaru. Ljekar će prvo palpirati donji dio leđa da vidi gdje se javlja bol, a za detaljniju dijagnozu biće neophodni dalji testovi kao što su rendgenski snimak ili magnetna rezonanca donjeg dijela kičme.

Kako se liječi bol u donjem dijelu leđa?

Odmaranje ili upotreba hladnih ili toplih obloga, kao i masaže, mogu pomoći u smanjenju bolova. Mogu pomoći i lijekovi protiv bolova, kao i vježbe koje će ojačati trbušne i leđne mišiće. Važno je izbjegavati podizanje teških predmeta ili tegova. Ne preporučuje se dugo ležanje ili mirovanje, jer to može imati kontraefekat i bol može samo da se pojača.

Fizikalna terapija također može pomoći, a ponekad će jedina opcija biti operacija. Tokom liječenja važno je otkriti i otkloniti uzrok tegobe, ali i smanjiti bol i omogućiti čovjeku normalan život.

Zaključak

Dakle, bol u leđima je jedan od najčešćih bolova u tijelu i njegovo liječenje može biti dugotrajno. Bol se može javiti zbog problema u okolnim mišićima ili kostima, a može se javiti i zbog načina života. Lijekovi, vježbe, terapija mogu pomoći u liječenju, a u nekim slučajevima će biti neophodna operacija.

(N1.hr)