EVO ŠTO SVRBI ZADNJICA - DOKTORICA UPOZORAVA: Ovo su 3 razloga - mnogi šute zbog sramote

26.05.2023 - 16:52 | Porodica i zdravlje

Doktorica opšte prakse objašnjava zbog čega može da se javi svrab na zadnjici...

Ne možete da sjedite od svraba, non-stop vam stvara nervozu, a nikako da shvatite u čemu je problem? Svrab na zadnjici može da otkrije mnogo toga. Zato je važno da obratite pažnju na uzroke i šta može da dovde do neprijatnog svraba. Doktorka opšte prakse, Sara Garsed, rekla je da je osjećaj svraba na zadnici češći nego što mislite.

"Dok mnogi ljudi ne govore otvoreno o ovom simptomu, obično zbog sramote, osjećaj svraba na tom delu tela je veoma čest i može da bude znak da ste nešto loše pojeli prethodne noći ili nešto ozbiljnije - poput infekcije", rekla je doktorka i dodala da nikada ne treba da vam bude neprijatno da razgovarate o ovim poblemima sa svojim ljekaraom, pogotovo jer je reč o vašem zdravlju.

Zato, dr Garsed navodi neke od razloga koji dovode do svraba na vašoj pozadini i kada treba da se zabrinete.

1. Stres i anksioznost
Produženi periodi stresa i anksioznosti mogu da utiču na tijelo na različite načine i da izazovu upalu. Ovo može da izazove iritaciju crijeva i same vaše pozadine, što dovodi do svraba. Ako ste pod stresom, isprobajte metode da smanjite nivo anksioznosti kao što su vježbanje, kvalitetan san i pravilno disanje. Ukoliko ne možete sami da se izborite, potražite pomoć stručnjaka.

2. Dijabetes
Dijabetes ili "tihi ubica", kako ga nazivaju, može potencijalno da bude još jedan od razloga. Dijabetes, i loša cirkulacija koja često dolazi sa njim, može da dovede do prekomjernog grebanja i iritacije, a to često može da se odrazi na vašu pozadinu.

3. Ishrana
Takođe, ishrana može da utiče na pojavu svraba "tamo dole. Začinjena i ljuta hrana, citrusno voće i mliječni proizvodi su jedni od izazivača. I pića znaju da uznemire creva, kao što su kafa, al*ohol i gazirana pića. Ako se vaša ishrana sastoji od ovih namirnica, savjet je da počnete postepeno da ih izbacujete, kako biste utvrdili šta bi moglo da uzokuje svrab.

Ako osjetite svrab uz krvarenje, jak bol ili osjećate da oni ozbiljno utiče na vaš svakodnevni život, vrijeme je da se hitno obratite ljekaru za pomoć.

(MONDO)