Navalnom iduće sedmice počinje novo suđenje

26.05.2023 - 18:59 | Vijesti >> Svijet
Autor: HINA

ZATVORENOM ruskom disidentu Alekseju Navalnom iduće sedmice u srijedu počinje novo suđenje za ekstremizam, objavila je ruska novinska agencija TASS.

Prvo ročište u novom slučaju započet će u srijedu, objavio je TASS pozivajući se na gradski sud u Moskvi. Suđenje neće biti otvoreno za javnost. Suočen je sa sedam optužbi, što uključuje osnivanje, financiranje i djelovanje u ekstremističkoj organizaciji, poticanje na ekstremizam i trivijalizaciju nacizma.

U zatvoru više od dvije godine

Gradski sud u Moskvi presudio je prije dvije godine da je Zaklada za borbu protiv korupcije (FBK), koju je osnovao Navalni, ekstremistička organizacija. FBK je objavio dokaze o korupciji vodećih političara, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Navalni, najpoznatiji ruski disident, u zatvoru je više od dvije godine. Otrovan je nervnim otrovom novičokom na putovanju u Sibir u ljeto 2020., a potom je liječen u berlinskoj bolnici. Disident optužuje rusku domaću obavještajnu službu FSB da stoji iza pokušaja njegovog ubojstva. Kremlj odbacuje te optužbe.

Navalni je uhićen po dolasku u Rusiju u siječnju 2021. pod optužbom da je prekršio uvjete ranije uvjetne zatvorske kazne.

Prošle godine je osuđen na devet godina zatvora pod posebno teškim uvjetima zbog prevare. Amnesty International ga priznaje kao zatvorenika savjesti, a Europski sud njegovu je osudu proglasio nepravednom.