Amerika osudila incidente na sjeveru Kosova i upozorila Prištinu

26.05.2023 - 21:19 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: HINA

SJEDINJENE Američke Države najoštrije osuđuju akcije kosovske vlade, rekao je danas američki državni tajnik Antony Blinken u povodu najnovijih incidenata na sjeveru Kosova, naglasivši da su kosovske vlasti poduzele nasilne mjere unatoč savjetima SAD-a i europskih partnera.

Ranije danas u tri općine na sjeveru Kosova izbili su sukobi između kosovske policije i lokalnih Srba koji su se usprotivili pokušajima novoizabranih načelnika Albanaca da uđu u općinske zgrade nakon izbora koje su Srbi bojkotirali. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je zapovjedio vojsci da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom.

Blinken: Ovo će imati posljedice
Srpski ministar obrane Miloš Vučević rekao je beogradskim medijima da će vojska "braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njezinih građana". Blinken je u priopćenju ocijenio da su aktivnosti kosovskih vlasti "snažno i nepotrebno podigle napetosti", potkopavajući napore SAD-a da pomogne u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. 

Te će aktivnosti "imati posljedice po naše bilateralne odnose s Kosovom", naglasio je Blinken i pozvao kosovskog premijera Albina Kurtija da prekine te akcije, a obje strane da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi dodatno potakle tenzije i sukobe.

Potez kosovskih vlasti je ranije danas osudila i EU. Sukobi su "izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina", rekao je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano.

Kosovska vlada izvijestila je danas zemlje tzv. kvinte - SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Italiju - da je odlučila preuzeti općinske objekte na sjeveru Kosova s većinski srpskim stanovništvom, ali nije dobila suglasnost za tu akciju, objavio je danas portal Albanian post iz Tirane.

U Prištini se sastali Kurti i zapovjednik KFOR-a
Vučić je na skupu svojih pristaša u Beogradu danas rekao da su zemlje kvinte osudile akcije Prištine, ali "tek nakon što su završili posao". Prema navodima prištinskih medija, u Prištini su se večeras sastali kosovski premijer Albin Kurti i zapovjednik KFOR-a Angelo Michele Ristuccia.

Desna oporba u Beogradu današnje incidente vidi kao "potpuni krah kosovske politike" predsjednika Aleksandra Vučića i vladajuće većine.