PORUKA STATE DEPARTMENTA: Osuđujemo koordinisane napade na kosovsku policiju, Beograd i Priština da se uzdrže od podizanja tenzija

26.09.2023 - 08:14 | Vijesti >> Svijet

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju, kako je naveo, "koordinisane nasilne napade" na tzv. kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra i pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije.

„Dakle, prije svega, mi najoštrije osuđujemo koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju. Izražavamo duboko saučešće porodici narednika kosovske policije koji je nastradao na dužnosti. Počinioci ovog zločina moraju biti pozvani na odgovornost kroz transparentan istražni proces. 

Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, osiguraju bezbednost i vladavinu prava i vrate se dijalogu uz posredovanje EU“, saopštio je Miler na pres konferenciji, prenosi Pavlovic Today.