Rusija tvrdi da je Ukrajina gađala rusko selo kazetnim streljivom

03.10.2023 - 07:53 | Vijesti >> Svijet
Autor: HINA

Guverner ruske regije Brjansk izjavio je danas da su ukrajinske snage kazetnim streljivom gađale rusko selo blizu ukrajinske granice, pri čemu je oštećeno nekoliko kuća

Prema preliminarnim informacijama, u granatiranju sela Klimovo nije bilo žrtava, objavio je guverner Aleksandar Bogomaz na Telegramu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izjavu ruskog guvernera, koja nije bila potkrijepljena vizualnim dokazima.

Ukrajina je kazetno streljivo dobila od SAD-a

Trenutno nije bilo komentara iz Ukrajine.

Inače, ruski dužnosnici u Brjansku i drugim regijama koje graniče s Ukrajinom opetovano optužuju ukrajinske oružane snage za neselektivno granatiranje.

Ukrajina je dobila kazetno streljivo od Sjedinjenih Država, a obvezala se da će ga koristiti samo za istiskivanje koncentracije ruskih neprijateljskih vojnika.

Kazetno streljivo zabranjeno je u više od stotinu zemalja. No Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Države nisu potpisale Konvenciju o kazetnom streljivu, kojom se zabranjuju proizvodnja, skladištenje, upotreba i transport tog oružja.

Što su kazetne bombe?

Kazetne bombe ispaljuju se kao rakete iz haubica, topova i raketnih bacača. Sadrže stotine malih eksplozivnih naprava koje se rasprše na jako velikom području – od veličine nekoliko nogometnih igrališta do više hektara zemlje.

Takve eksplozivne naprave ne ubijaju samo vojnike već i civile. One koji ne eksplodiraju predstavljaju opasnost još desetljećima nakon završetka sukoba.