ADENOKARCINOM BUBREGA

Koji su simptomi KARCINOMA BUBREGA?

13.02.2016 - 15:13 | Porodica i zdravlje >> Priručnik bolesti

Šta je ADENOKARCINOM BUBREGA?

Najčešći tumor bubrega, treći po učestalosti među urološkim karcinomima, je adenokarcinom bubrega ili hipernefrom. Simptomi se javljaju u vidu hematurije, bolova u slabinama, palpabilne rezistencije i temperature nepoznatog uzroka. Učestalost bolesti kod muškaraca u usporedbi sa ženama iznosi 3:2.

Koji su UZROCI?

Tačan uzork nastanka karcinoma bubrega nije poznat. Ipak različitim studijama izdvojeni su neki od mogućih rizik faktora:

- pušenje cigareta jedan jed od glavnih rizik faktora. Procjenjuje se da ovaj porok udvostručuje rizik od nastanka karcinoma bubrega
- osobe koje na poslu rade s kancerogenim supstancama
- prkomjerna tjelesna težina
- razvija se u velikom procentu kod osoba na dijalizi zbog insuficijentnih bubrega. Prosječno 6% pacijenata sa stečenom cističnom bolesti razvija ovaj karcinom. 
- zloupotreba analgetika
- dugotrajno konzumiranje analgetika koji sadrže acetil-salicilnu kiselinu (Aspirin, Andol) i fenacetin može doprineti insuficijenciji bubrega i povećati rizik od karcinoma. 
- genetski faktor 

rak-bubrega-1

Koji su SIMPTOMI?

Najveći problem ove bolesti jeste njena podmuklost. Vrlo često, karcinomi ne izazivaju bol i često pacijenti nemaju simptoma sve dok bolest ne uznapreduje. Najprepoznatljiviji simptomi su krv u mokraći, čudna boja mokraće (tamna), bol u donjem dijelu leđa ispod donjih rebara i bol u slabinama. Također, neki od simptoma mogu biti: povišena temperatura, umor, gubitak na težini, anemija, te izlučivanje mlijeka iz dojki.

LIJEČENJE

Metastatska faza bolesti ne reagira na hormonsku ili Hemoterapiju, a izlječenje se ponekad može postići ekscizijom solitarnih metastaza. U nekih pacijenata primjena imunoterapije smanjuje tumor i produžuje preživljenje. Interleukin-2 je odobren u terapiji metastatske faze bubrežnog karcinoma. Transabdominalno radikalno odstranjivanje zahvaćenog bubrega uz odstranjivanje regionalnih limfnih čvorova je standardno liječenje i daje objektivnu priliku za izlječenjem ako je tumor još lokaliziran.

rak-bubreg-2

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: