KO NAJČEŠĆE OBOLIJEVA?

Kako se ŠARLAH danas liječi?

01.03.2016 - 22:37 | Porodica i zdravlje >> Priručnik bolesti

Šta je ŠARLAH?

Šarlah je bolest koja se razvija kod osoba koje imaju upalu grla. Kod šarlaha se javlja crveniosip koji pokriva većinu tijela. Šarlah je gotovo uvijek u pratnju upale grla i visoke groznice. Šarlah je najčešći kod djece od 5 do 15 godina. Iako se nekada smatrao ozbiljnom dječjom bolesti, antibiotici su ovu bolest napravili manjom prijetnjom. Ipak, ako se ne liječi, šarlah može rezultirati ozbiljnim stanjima koja mogu zahvatiti srce, bubrege i druge dijelove tijela.

Koji su UZROCI?

Najčešći uzroci šarlaha su uglavnom oni koji uzrokuju i upalu grla. Kod šarlaha bakterija otpušta otrov koji uzrokuje osip i crvenilo jezika. Infekcija se širi od osobe do osobe s kapljicama koje se pojavljuju kada osoba kašlje ili kiše. Inkubacijski period obično traje od dva to četiri dana.

Koji su SIMPTOMI?

Znakovi i simptomi šarlaha uključuju:

•    Crveni osip – osip izgleda kao opeklina od sunca. Obično počinje na licu ili vratu, a širi se na trup, ruke i noge.
•    Crvene linije – nabori kože oko prepona, pazuha, laktova ili koljena obično postaju crveniji i više upaljeni od okolnog osipa.
•    Isprano lice – lice može postati isprano s blijedim prstenom oko usta.
•   Jagodast jezik  – jezik obično izgleda crveno i neravno, a rano u bolesti je često prekriven bijelim premazom.

sarlah-1

Ostali simptomi kod šarlaha:

•    Temperatura veća od 38.3 C
•    Upaljeno grlo
•    Teškoće s gutanjem
•    Povraćanje
•    Glavobolja

jezik

LIJEČENJE

Danas se šarlah liječi antibioticima (penicilin ostaje lijek izbora). U stvari, antibiotici također sprečavaju pojavu komplikacija i širenje šarlaha na drugu djecu i članove porodice. Važno je otići liječniku kako bi se dobio pravilan tretman ako vi ili članovi porodice imate simptome. S antibioticima, šarlah se lagano i efikasno liječi.

Može li doći do komplikacija?

Vrlo se rijetko bakterija širi u druge dijelove tijela. Ako se ipak proširi, rezultat može biti infekcija uha, sinusitis. Ostale komplikacije su reumatska groznica, akutna upala bubrega te upala srčanog mišića ili zaliska. Sve te komplikacije nisu nimalo bezazlene, a neke od njih, poput reumatske groznice ili upale srčanog mišićja ili zaliska, mogu postati hronične. Komplikacije šarlaha ne javljaju se isključivo tokom same bolesti, već do njih može doći i desetak dana nakon što se dijete naoko posve oporavilo. Šarlah završava u obliku ljuštenja kože, a to je desetak dana nakon prvotnog izbijanja osipa, dakle nakon što se osip povukao.