Prisjetili smo se 13 najpopularnijih automobila u nekadašnjoj Jugoslaviji (FOTO)

12.05.2016 - 20:12 | Nostalgicno >> Tehnostalgija
Autor: M. Salihović
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Kada bi nekoga pitali koji mu automobil pada na pamet kao jedinstveni simbol bivše Jugoslavije vjerovatno bi mnogi rekli da je to Yugo 45. On se tokom osamdesetih izvozio u SAD, a tamo je doživio, blago rečeno, neuspjeh i bio jedan od onih automobila na koje su svi gledali s podsmijehom.

Nije to jedini automobili koji će starijim generacijama pasti na pamet kada se spomenu legendarna vozila popularna u nekadašnjoj državi. Trabant, Wartburg, Zastava 750, Zastava 101, samo su neki od automobila koji su se mogli svakodnevno viđati na cestama. O popularnosti ovih legendarnih automobila govori i činjenica da su nekima od njih pojedini bendovi posvetili pokoji stih, a ponekad i cijelu pjesmu.

Kragujevac je slovio za centar automobilske industrije Jugoslavije, a mnoge firme širom bivše države počele su polako otvarati pogone stranim proizvođačima pa su tako saradnju s njima ostvarile firme poput slovenskog Tomosa u Kopru ili IMV-a u Novom Mestu. Donosimo pregled najpopularnijih automobila koji su saobraćali Jugoslavijom.

Izvor: telegram.hr

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA