Prisjetili smo se 13 najpopularnijih automobila u nekadašnjoj Jugoslaviji (FOTO)

12.05.2016 - 20:12 | Nostalgicno >> Tehnostalgija
Autor: M. Salihović

Kada bi nekoga pitali koji mu automobil pada na pamet kao jedinstveni simbol bivše Jugoslavije vjerovatno bi mnogi rekli da je to Yugo 45. On se tokom osamdesetih izvozio u SAD, a tamo je doživio, blago rečeno, neuspjeh i bio jedan od onih automobila na koje su svi gledali s podsmijehom.

Nije to jedini automobili koji će starijim generacijama pasti na pamet kada se spomenu legendarna vozila popularna u nekadašnjoj državi. Trabant, Wartburg, Zastava 750, Zastava 101, samo su neki od automobila koji su se mogli svakodnevno viđati na cestama. O popularnosti ovih legendarnih automobila govori i činjenica da su nekima od njih pojedini bendovi posvetili pokoji stih, a ponekad i cijelu pjesmu.

Kragujevac je slovio za centar automobilske industrije Jugoslavije, a mnoge firme širom bivše države počele su polako otvarati pogone stranim proizvođačima pa su tako saradnju s njima ostvarile firme poput slovenskog Tomosa u Kopru ili IMV-a u Novom Mestu. Donosimo pregled najpopularnijih automobila koji su saobraćali Jugoslavijom.

Izvor: telegram.hr

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14