PRAKTIČNA ŽENA

Samra Menzilović Ćatić: Preljub ili prevara ili desilo se

16.06.2016 - 10:51 | Praktična žena >> Kolumne
Autor: Samra MENZILOVIĆ ĆATIĆ

Preljub ili prevara ili desilo se

Ustaljena ciklična i kao nepisano pravilo pojava, u svoj je našoj pripremljenosti na nju uvijek šokantno i traumatično iznenađenje. Zvalo se to preljub, prevara ili desilo se, kao plimni val nas digne s nekad mirne pučine i otrese na pusto ostrvo života.


Istine oprost ili laži patnja, mogli bismo se dvoumiti da imamo prekidače u sebi i da možemo paliti i gasiti emociju, hormone ili razum. Zavjeti, zaruke, zakoni ovi ili oni kap su u nemirnom životnom moru. Nikad univerzalno pravilo pravednosti uspostavljeno nije, da ga slijedimo i kumirom držimo. Bitnosti naše radi i bolje je. Ima li neke razlike u poimanju ogoljenog čina, ma kako ga zvali ili mu tepali. Suprotstavljeni smo i nesuglasni do bola u formalnom poimanju i goloj bitnosti.
Preljub je kad emocija vlada i razum robuje, a hormon miruje.


Desilo se kad hormon vlada i emocija robuje, a razum se gubi.
Prevara je kad razum vlada i tad rob si svoj, reče čovjek koji voli najviše sam sebe, a druge po potrebi voljenja sebe.
Šta bi ti uradio da si u mojoj koži, samovoljeni životnjače? 


Skinem svoju kožu i obučem njegovu. Nije tako loše, komotna je i udobna, puno deblja i bez osjećaja, nema velikih skalpelskih rezova i rane brže zarastaju, dlake joj pristaju, a sijedi skalp i bore su “COOL”.


Moja koža izgleda predivno, ali mu je tijesna i guši ga, nervozan je i znoji se, češka se i popravlja, sve mu smeta, hvata ga panika, vrišti i čupa kose s glave. Ne razumijem zašto. Od srkleta me nije ovako ležernu ni primijetio u njegovoj koži. Nije valjda da sam ja takva u svojoj koži. Da li je to samo do gole kože ili do pora spoznaje različitosti. Kako sebe shvatiti priznajući da mi moramo funkcionirati u svojoj koži baš tako, a ne kao da smo u ovoj njihovoj, ovakvoj kakva je. 
Navučem svoju kožu, sad malo komotniju i udobniju, i gledam ga njegovim očima, u čudu izgubljenog, u njegovoj novoj koži. Emocija, hormon, razum, preljub, desilo se, prevara, isprazni su u eteru rasuti pojmovi, dok se kože ne zamijene.