PRAKTIČNA ŽENA

Samra Menzilović Ćatić: Muške kvočke

29.06.2016 - 09:31 | Praktična žena >> Kolumne
Autor: Samra MENZILOVIĆ ĆATIĆ
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Muške kvočke


“U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, traži to od muškaraca. Ako hoćeš da se nešto napravi, traži to od žena” – rekla je neponovljiva Margaret Thatcher, “čelična lady”, žena koja je odlučno vodila rat za spas časti Velikog Kraljevstva protiv tada nabusite i neposlušne argentinske vrhuške, koju je u munjevitom ratu potukla do nogu i prisilila na priznanje dominacije na Falklandskom otočju lociranom tik pred nosom osiljene Argentine. Spasila je čast Kraljevstva, ali i osigurala političku dugovječnost. 
Pitam se kako bi kod nas to izgledalo da, umjesto ovih naših nahoroženih političara, koji se šepure i kukuriču samo pred izbore, a poslije kao kvočke samo kvocaju i rakole se, neka “čelična lady” nam uzima mjeru i kroji sudbinu.


Mali osvrt na izborne liste za lokalne izbore nas upućuje na to da je to teško moguće očekivati, a kamoli realizovati, jer žena na listama ima samo onoliko koliko to zakon uslovljava i gotovo nigdje kao nositeljica listi, nego ispod nekog horoza-kvočke. Sjećam se, pred prošle izbore neki je muškarac podigao “krst” iznad Sarajeva, drugi muškarac ga srušio i to je riješilo izbore i prije nego što su počeli. Ulje na vatri bili su podignuti šatori očeva koji su u ime političara tražili ustavnu ravnopravnost za svoju djecu u školama RS, pa dirigovane demonstracije, tek onako, da se trese gora, a čim su izbori prošli sve se izgleda riješilo, jer se niko ne buni i svi su postali kao mali crvi koje ove kvočke kljucaju...
Pred ove lokalne ili općinske izbore opet su muškarci počeli kukurikati i šepuriti se oko jezika u školama RS, ugroženih povratnika, popisa stanovništva, napada na vjerske objekte i svega onoga što nema veze s činjenjem velikih djela, već s pričom o velikim djelima.


U vremenu kada nam skupo školovana omladina i vrhunski stručnjaci bježe glavom bez obzira iz ovog kokošinjca u potrazi za obećanih 100.000 radnih mjesta, kada se borci samospaljuju, kada mnogi ostaju bez posla, kada se krade i otima naočigled ovog izigranog naroda, opet počinje kukurikanje horoza i sortiranje novih pilića po žućoj boji i plavljoj čistoći.


Ustvari, kod nas i nije moguće da neka “čelična lady” napravi veliko djelo jer nema ni priliku za to. S obzirom na to da nam, već tradicionalno, lideri vjerskih zajednica, u kojima se zna gdje je ženi mjesto –može biti svugdje, samo da ne vlada – preporučuju po nalogu moćnika šta da radimo i koga da biramo, i u tom izboru, naravno, nema žene nigdje na vidiku, a kamoli da bude na vlasti, pa onda ima smisla ona s početka, da od velikih djela nema baš ništa, osim ako neko od njih nema čeličnu lady kod kuće. Da nije sve tako crno, valja spomenuti jednu načelnicu u Visokom koje se SDA odrekla jer radi, jednu predsjednicu Vlade u RS koja drži uvaljeni, vrući krompir i dobro se nosi s njim, a ima još jedna na čelu neke male dobojske općine koja radi velike stvari i opet je kandidatkinja za ove izbore, i to je to. Bio bi hit da na sljedećim izborima za predsjednika države kandidat bude žena, bar bi u tome mogli da se poredimo s Amerikom.


Da su ovi naši horozi-kvočke pred izbore pravi i uspješni politički zavodnici, pokazuje nam naša zbilja, jer opet rano ustajemo iako posla nema, opet slušamo kukurikanje “tek onako, tek onako” obećanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA