DRUGI DAN BOOKSTANA

Aleksandar Hemon održao radionicu za mlade

27.07.2016 - 21:33 | Praktična žena >> Kultura
 

Radionicom za mlade kritičare/ke koju je vodio Aleksandar Hemon počeo je program drugog dana Bookstana.

O važnosti ''montaže'' tokom nastanka teksta pričao je između ostalog polaznicima/ama iz cijele BiH koji/e su i dva dana prije zvaničnog početka Bookstana započeli svoje edukacijsko putovanje.

Jučerašnja tema press konferencije bila je univerzalnost borbe za prava žena, te nužnost borbe protiv patrijarhata kao i protiv bilo kakvih ideoloških i identitetskih ograda.
O tome kako je rod isključivo konstrukt te kako je u konfliktnim i postkonfliktnim društvima složen proces borbe za ljudska prava razgovarali/e smo sa gostima Centralnog programa Monom Eltahawy, Rawi Hageom i Rabih Alameddineom, autorima/cama koji i kroz vlastitu književnosti i javne nastupe njeguju angažovan odnos spram važnih tema današnjice.

U festivalskom programu posvećenom domaćim autorima/cama predstavljeni su novi romani Nihada Hasanovića ''Laki pogon'' i ''Kad sam bio hodža'' Damira Ovčine, oba na određen način protkani ratnim iskustvom kao jednom od dominantnih tema savremene književnosti i autorstva općenito.

Važan festivalski prostor posvećen je i regionalnoj književnosti te smo u okviru programa imali priliku prisustvovati predstavljanju savremene crnogorske scene i njenih autora-Andreja Nikolaidisa, Ethema Mandića i Milorada Popovića. Promotor je bio Nedžad Ibrahimović.

Još jedan pogled na regiju dobili/e smo iz perspektive Miljenke Buljević iz zagrebačke Bookse te Susan Curtis Kojakovic, osnivačica i direktorica izdavačke kuće Istros Books. Sa festivalskim gošćama iz Hrvatske i Velike Britanije razgovarala je Amra Mutapčić Čengić.

U centralnom programu John Freeman koji je osnivač i urednik magazina FreemanS, polugodišnje publikacije novih autora festivalskoj publici predstavio je pisca i vizualnog umjetnika Rawi Hagea. 

Drugi dan festivalskog programa okončan je u prepunoj galeriji Akademije likovnih umjetnosti gdje je orijentalistica i anglistica Amila Buturović predstavila Monu Eltahavi.
Buturović i Eltahavi u skoro dvosatnom programu govorile su o radikalnom feminizmu koji ne podrazumijeva da se muškarci ne vole te o nužnosti promjena koje pokreće manjina jer većina nema razloga za to.

Foto: Milomir Kovačević Strašni

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!