ATAK NA MEDIJSKE SLOBODE

OSCE zabrinut pritiscima na rad novinara u BiH

31.07.2016 - 15:53 | Vijesti >> Aktuelno
 

„Kontinuirano zastrašivanje i nasilje protiv novinara i nezavisnih glasova je neprihvatljivo i predstavlja direktan atak na medijske slobode i slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini“, poručila je juče Dunja Mijatovć, predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Mijatović je naglasila kako prati sa velikom zabrinutošću situaciju u BiH koja bi, po njenoj ocjeni, “mogla dovesti do autocenzure”.

“Ljudi se bave istraživačkim novinarstvom i izražavanje različitih mišljenja, čak i kada je provokativno, treba imati legitimnu ulogu u poželjnoj javnoj debati, a njihov glas ne bi trebao biti ničim ograničen”, rekla je Mijatović.

U saopštenju OSCE-a skreće se pažnja na nekoliko posljednjih slučajeva ugrožavanja slobode izražavanja i sigurnosti novinara u BiH.

U pitanju su verbalni napadi na pisca i novinara Nenada Veličkovića; zatim napad na Borku Rudić, generalnu sekretarku Udruženja/udruge BH novinari; verbalne prijetnje novinarki Mirjani Radanović; prijetnje i uvrede upućene novinarima magazina Mreža Federalne TV.

OSCE dalje skreće pažnju na prijetnje upućene Dragiši Sikimiću, glavnom uredniku i vlasniku portala Moja Hercegovina, zatim na verbalni i fizičke napade na ekipe BN TV-a, ATV-a i HIT TV-a, napad na Nermina Bisu, glavnog urednika portala 24sata.info, verbalne prijetnje slobodnom novinaru Vuku Bačanoviću, te uvredljiv i diskriminatorni verbalni napad na Selmu Učanbarlić, novinarku Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

„Potrebna je javna osuda sa najvišeg nivoa da bi se poslala jasna poruka da se takve prijetnje, uključujući i govor mržnje, protiv novinara, akademika i pisca, ne mogu tolerisati u demokratskom društvu“ , poručila je Dunja Mijatović.

Izvorno saopštenje pročitajte ovdje.

(Novi.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA