POLITIČKE TENZIJE

Keln: Nijemci zabranili Erdoganovo obraćanje, 50.000 Turaka na protestu

31.07.2016 - 17:37 | Vijesti >> Svijet
 

Počeo je miting na kojem oko 50.000 Turaka iz cijele Njemačke, ali i drugih evropskih zemalja, žele izraziti podršku turskom predsjedniku Recepu Erdoğanu. Organizator mitinga je Platforma demokratije protiv državnog udara.

Kalin je naveo da je “Turska zainteresovana da zna pravi razlog odluke njemačkog Ustavnog suda i lokalnih sudova da spriječe direktan prenos Erdoganove poruke“, izrazivši nadu da će njemačke vlasti “dati zadovoljavajuće objašnjenje“.

Policija u Kelnu je saopštila da će turski ministar sporta vjerovatno prisustvovati današnjem mitingu Erdoganovih pristalica, ali su vlasti postavile uslov da ne smije biti direktnog prenosa obraćanja političara iz Turske.

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier rekao je da se političke tenzije u Turskoj ne smiju prenositi na Njemačku niti uznemiravati ljudi drugačijih političkih uvjerenja.

U Njemačkoj živi oko tri miliona osoba turskog porijekla, a vjeruje se da će današnjem mitingu prisustvovati 30.000 ljudi. Planirana su i četiri manja kontra-protesta, od kojih jedan organizuje desničarska njemačka grupa.

(Novi.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!