PROTESTI

Borci odblokirali put za Travnik i granični prelaz Izačić

01.08.2016 - 17:08 | Vijesti >> Aktuelno

Veterani, članovi Vijeća boraca na nivou Federacije BiH koje okuplja bivše borce Armije RBiH i veterane Hrvatskog vijeća obrane odblokirali su granični prijelaz Izačić i put na ulazu u Travnik. 

Zbog protesta veterana i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na magistralnom putu Zenica-Žepče u mjestu Želeća, kao i na petlji Šićki Brod.

Veterani su ranije blokirali nekoliko saobraćajnica i graničnih prijelaza prema Hrvatskoj. Blokirani su granični prijelazi Doljani, Bijača, Crveni Grm, Zvirići i Orahovlje.

Na tom području zapadne Hercegovine, trenutno je u funkciji jedino granični prijelaz Gabela.

Članovi udruženja "Zaboravljeni branitelji", u prošlu srijedu su blokirali granične prijelaze s Hrvatskom zbog nepoštivanja dogovora u vezi uvrštavanja rezolucije branitelja na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Oni su nakon nekoliko sati protesta tada pustili saobraćaj i najavili nove i radikalnije proteste ako se do danas ne ispune njihovi zahtjevi.

Predloženu rezoluciju do sada je potpisalo 70 boračkih udruženja, u kojoj, između ostalog, traže mjesečni borački dodatak za svaki mjesec proveden u ratu, formiranje jedinstvenog udruženja na nivou Federacije BiH, uvođenje ministarstva branitelja u svim kantonima FBiH, jedinstven registar pripadnika Oružanih snaga te prednost u zapošljavanju.

(Novi.ba)

Sponsored by Luponmedia