GLAS RAZUMA IZ SUSJEDSTVA

Hrvatski general Stipetić neće u Knin jer ga vrijeđa Thompsonov koncert

04.08.2016 - 09:09 | Vijesti >> Region
 

"Oluja nije samo Knin i zato bi je trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji... Pobjedu ne bi trebalo slaviti svake godine, već svake pete", kazao je za riječki Novi list general Petar Stipetić

Četiri godine je Zoran Milanović kao premijer doživljavao u Kninu neugodnosti na proslavi obljetnice oslobodilačke operacije Oluja. Svojevrstan je ritual postalo zviždanje za vrijeme njegovih govora na središnjem gradskom trgu. No, budući da je bio predsjednik Vlade, Milanovićeva je dužnost bila na taj dan biti u Kninu. Danas je predsjednik SDP-a u oporbi i odlučio je da u petak neće u Kninu obilježiti godišnjicu Oluje, nego će s nekim kolegama iz Narodne koalicije vijenac položiti na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Razlog je Milanovićeva ocjena da je ta proslava postala HDZ-ova politička manifestacija i to je u ponedjeljak pojasnio u intervjuu za Novu tv.

– Proslava u Kninu se, nažalost, zadnjih godina pretvorila u predizborni skup HDZ-a. Mi tome niti hoćemo, niti želimo, niti možemo parirati. Prema tome, neka se oni dobro zabave. Nažalost, od jedne pristojne manifestacije to se pretvorilo u stranački tulum, u incidentnu situaciju, i zašto bismo u tome sudjelovali? Knin je na neki način bio centar pobune, međutim Knin nije Berlin. Berlin je bio u Beogradu, a tamo nećemo i ne možemo slaviti. Zagreb je glavni grad Hrvatske i svih Hrvata, a HDZ neka se veseli i neka organizira svoje predizborne skupove gdje god hoće i žao mi je što je do toga došlo, izjavio je Milanović.

Od Knina se udaljio i umirovljeni hrvatski general Petar Stipetić.

– Koncert Thompsona i ove medijske rasprave hoće li govoriti gospođa Josipa Rimac – ma to me vrijeđa. Ne idem. Ranije je Thompson svirao u Čavoglavama, sad su sve preselili u Knin. Pa eto im, neka slave – gotovo ljutito kazao je inače staloženi časnik jučer za Novi list, dodajući pomirljivije: »Predvidjeli su svečanost na dva dana. Prvi dan neko ministarsko okupljanje, drugi dan proslava. Ali star sam ja čovjek, nije mi više baš da hodam po brdima i dolinama«.

No, da se Oluja ne slavi samo u Kninu, nego i na drugim važnim mjestima pobjede, nema sumnje da bi Stipetić rado došao – na Banovini, primjerice, čije je oslobađanje osobno vodio.

– Oluja nije samo Knin. Točno, bilo je to sjedište pobune, i poštujem činjenicu da je osvajanje Knina velika simbolička pobjeda. Ali, vojnički, ondje nije bilo bitke. Naše su postrojbe 5. kolovoza ušle u prazan grad. Teške su se bitke vodile drugdje. Zar treba podsjećati da je Oluja bila strateška operacija regionalnog značaja, u kojoj je oslobođeno mnogo veće područje, i koja je omogućila oslobađanje velikih dijelova BiH? Zato mislim da bi Oluju trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji... Smatra i da pobjedu ne bi trebalo slaviti svake godine, jer se obljetnice svake godine koriste za politička nadmudrivanja i stranačke probitke, i time devalvira važnost oslobođenja, rekao je Stipetić. Prema njegovom mišljenju, primjerenije bi bilo Oluju slaviti svakih pet godina.

– Na te okrugle obljetnice trebalo bi podsjećati na važnost oslobođenja Hrvatske i zapadne BiH za regiju, pa i za Europu, umjesto da se važna vojna pobjeda koristi kao povod za derneke po uzoru na Thompsonove Čavoglave – zaključuje Stipetić.

(Novi.ba/Novi list)

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!