VELIKA ZABRINUTOST

Šef Njemačke diplomatije: Odnosi s Turskom su toliko loši da smo kao na dva različita planeta

05.08.2016 - 11:26 | Vijesti >> Svijet
 

Turski i njemački odnosi, ključni za zaustavljanje masovne migracije u Evropu, tako su postali loši da dvije zemlje zapravo "nemaju osnova" za razgovore, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Njemačka je ozbiljno zabrinuta zbog masovnih hapšenja u Turskoj nakon prošlomjesečnoga ugušenog puča, rekao je Steinmeier. Istodobno, Turska smatra da Njemačka nije uzela ozbiljno pokušaj udara 15. jula a turske vlasti razljutila su medijska izvješća koja sugeriraju da je udar organizirao sam turski predsjednik Tayyip Erdogan.

"Nas dvojica razgovaramo kao izaslanici dvije različite planete", rekao je Steinmeier govoreći u sjevernonjemačkome gradu Stralsundu.

"Temeljno nema osnova za razumijevanje ... nema osnova za razgovor", naglašava Steinmeier. 

Kancelarka Angela Merkel sastala se s Erdoganom za vrijeme samita NATO-a u Varšavi, prije neuspjeloga udara, u pokušaju da popravi odnose, no kasnije je rekla da razlike ne mogu "samo nestati". Steinmeier je rekao da je u zadnjem razgovoru sa svojim turskim kolegom u petak potvrdio da Njemačka vidi pokušaj udara u Turskoj kao ozbiljnu stvar, ustrajući na pravu da postavi pitanje o tome je li odgovor turskih vlasti bio primjeren.

"Mora nam biti dopušteno postaviti pitanje jesu li masovna hapšenja advokata, sudija, novinara, vojnika, zatvaranje televizijskih postaja i gašenje novina - jesu li izvedeni u skladu sa zakonom", rekao je.  

"Nastojimo okončati sadašnju situaciju, koja ne samo da nije zadovoljavajuća nego je i opasna, a u kojoj komuniciramo samo preko megafona, ili mikrofona i kamera", rekao je Steinmeier.

Sud u Istanbulu je, pak, jučer izdao potjernicu za Fetullahom Gulenom, kojeg Ankara optužuje da je bio mozak neuspjelog državnog udara u Turskoj. Tjeralica optužuje bivšeg imama, koji je prebjegao u Sjedinjene Države 1999. da je "naredio pokušaj puča 15. jula" u kojem su poginule 272 osobe.

Ta odluka otvara put upućivanju formanog zahtjeva za njegovo izručenje. Najviši turski dužnosnici već su u više navrata zatražili od SAD-a da izruči "terorista" Gulena. Turska je objavila da je već dvaput uputila Washingtonu dokumente o ulozi Gulena u neuspjelom pokušaju udara. Gulen, koji živi u egzilu u Pennsylvaniji od 1999., odbacuje optužbe o zavjeri protiv države, te je osudio pokušaj puča u kojem su pobunjeni vojnici koristili borbene avione, helikoptere i tenkove, bombardirajući parlament i zauzimajući mostove kako bi preuzeli vlast. Gulen je dugo godina bio Erdoganov bliski saveznik, ali su se prije nekoliko godina razišli. Gulen je nedavno izrazio uvjerenost kako ga Sjedinjene Države neće izručiti Ankari. 

(Novi.ba)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA