VIŠE OD MILION OSOBA NA SKUPU "DEMOKRATIJE I MUČENIKA"

Erdogan: Turski narod je dokazao da je dovoljno moćan

07.08.2016 - 17:17 | Vijesti >> Aktuelno
 

"Trebate biti ponosni na sebe. Svako od vas se borio za slobodu i demokraciju, svi ste vi heroji. Turski narod je dokazao da je dovoljno moćan da uguši bilo koji državni udar. Da je uspio pokušaj vojnog udara, izgubili bismo domovinu i predali je neprijatelju na srebrnom pladnju", poručio je predsjednik Recepa Tayyip Erdogan na trgu Yenikapi.

U Istanbulu se okupilo više od milion ljudi kako bi obilježili završetak trosedmične mobilizacije za demokraciju, a nakon propalog državnog udara.

Erdogan je kazao da su oni koji su pali kao šehidi ili koji su ranjeni, zlatnim slovima svoja imena upisali u historiju.

"Vjerujte da dostići taj stepen u borbi za domovinu nije privilegija koja se može dobiti u svakom trenutku", rekao je Erdogan, javlja AJ Balkans.

Dodao je također da su "prijatelji Turske nakon 15. jula vidjeli koliko je turska država jaka, a njeni neprijatelji doživjeli razočarenje".

"Naši prijatelji su 15. jula vidjeli da je ova zemlja jaka ne samo naspram političkih, ekonomskih i diplomatskih napada, nego i naspram vojnih sabotaža. Iste noći, neprijatelji su trljali dlanove čekajući da naša država bude sravnjena sa zemljom. No, idućeg dana probudili su se s razočaranjem i saznanjem da će im posao u budućnosti biti još teži", poručio je Erdogan.

Upozorio je i kako će se svi oni koji nakon pokušaja državnog udara pokušaju nešto slično, suočiti s istom reakcijom turskog naroda.

"Neki pripadnici terorističke organizacije čekaju sudbinu u sudnici, neki u zatvoru odslužuju kaznu, a neki u grobu čekaju na konačni sud. Vrlo dobro znamo i sile koje se nalaze iza njih. Kada dođe vrijeme i pred njih ćemo staviti račun", istakao je Erdogan.

Uz Erdogana, na skup su došli i premijer Turske Binali Yildirim te predsjednici opozicionih stranaka.

izvor: fena