VERBALNI RAT NE PRESTAJE

Kovač: Srbija neće u EU dok se ne oslobodi virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslavenskog komunističkog sistema

08.08.2016 - 17:12 | Vijesti >> Region
 

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač u ponedjeljak je preko Facebooka poručio službenom Beogradu da se nije "oslobodio virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslavenskog komunističkog sistema" i da, dok to ne napravi, Srbija ne može u Evropsku uniju.

"Iz dana u dan hrvatsku javnost zasipaju 'pametovanja' i 'dociranja' predstavnika srpske vlasti koji se još uvijek nisu oslobodili virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslavenskog komunističkog sistema", piše na svojoj Facebook stranici Kovač i dodaje da zaista nema dana da se ne javljaju

"Oni u srpskoj vlasti koji su 90-ih godina prošlog stoljeća bili dijelom vlasti i vladajućih stranaka, kada su iz Beograda pokrenuti ratovi protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, osvajački ratovi koje je Beograd redom sve izgubio."

I umjesto da se konačno suoči sa svojom odgovornošću za pokretanje ratova, za stotine hiljada žrtava i uništenih egzistencija, službena Srbija ciljano širi osjećaje osvete, huška srpski narod protiv drugih naroda i sprječava ga u tome da se dugoročno uspostavi dobrosusjedska suradnja u europskom duhu, ističe Kovač.

"Da je tomu tako pokazao i dokazao je predsjednik srbijanske Aleksandar Vučić 4. augusta u Zemunu u svom govoru prilikom obilježavanja 'Dana sjećanja na stradanja i progon Srba' kada je akciju Oluju kojom su Hrvatska vojska i Hrvatska policija oslobodile okupirani hrvatski državni teritorij nazvao 'zločinačkim konačnim rješenjem' spominjući 'mnogo izvađenih srpskih očiju', 'mnogo odsječenih srpskih ušiju i noseva'", navodi Kovač i dodaje kako u njegovu govoru nije bilo ni riječi o tome da se radi o hrvatskom državnom teritoriju, da je nekoliko stotina hiljada Hrvata bilo prethodno protjerano, da su mnogi Hrvati ubijeni, mučeni.

"Je li to retorika, jesu li to metafore koje vode ka stvaranju dobrosusjedske saradnje? Je li to retorika kojom Srbija misli da može ući u EU? Nema Srbiji sreće s takvim rječnikom, s takvom ideologijom, s takvim pristupom. Ni s falsificiranjem podataka jer nije istina da je 'u jednom ljudskom vijeku' broj Srba u Hrvatskoj 'smanjen za 90 posto', naglašava Kovač.

Huškanje naroda, manipuliranje njegovim osjećajima, falsificiranjem podataka, i to svjesno, ne vode Srbiju u evropsku porodicu, u Evropsku uniju, poručuje ministar Kovač.

"Tako Srbija nikada neće ući u EU. Srbiji će trebati puno pomoći, puno mukotrpnih reformi kako bi usvojila europske vrijednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje. A to podrazumijeva da će se predstavnici vlasti, rukovodeće strukture u Srbiji, morati zauvijek osloboditi virusa agresivnog velikosrpstva i jugoslavenskog komunističkog sistema", zaključuje ministar Kovač.

(Novi.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA